Julkaistu 

"Hymmyillään, ei ruikuteta", sanoo Pohjois-Karjalan Uudet Laulut -sanoituskisan pronssimitalisti

Merja Hilli-Karomäki osaa käsitellä vaikeitakin asioita huumorin kautta. Marja Mölsä Merja Hilli-Karomäki osaa käsitellä vaikeitakin asioita huumorin kautta.

Lieksalaisen Merja Hilli-Karomäen Vanhan valssi -sanoitus sijoittui kolmanneksi Pohjois-Karjalan Uudet Laulut -kilpailussa.

- Oli se kyllä semmoinen paukku. En uskonut edes finaaliin pääseväni. Oli mukana sen verran loistavia tekstejä, Hilli-Karomäki lataa.- Siihen oli tehty ihan napakymppisävellys, ja Erja Hoffren lauloi sen just niin kuin pitääkin. Ihan itku tuli kun kuuntelin.

Sanoituskisaan osallistui kaikkiaan 216 tekstiä, joista kilpailun järjestäjä Petri Hirvonen valitsi jatkoon ja sävelsi 36 kappaletta. Viime lauantaina Outokummussa järjestettyyn finaaliin selviytyi 12 kappaletta kolmen esikarsinnan kautta.

Merja Hilli-Karomäki on kirjoittanut voittoisan tekstin jo vuonna 2008.

- Se kertoo ikääntymisen tuskasta ja siitä kuinka asiaa voi katsoa hymyn läpi, naurun kautta, hän viittaa laulun veikeisiin oivalluksiin.

Esikuvaa tekstin taakse hänen ei tarvinnut kaukaa hakea.

- Omakohtainen ränsistyminen antoi aiheen tähän lauluun. Minulta leikattiin selkää ja jalkaa.

Vaikka eläkeläisen kortti ilmaantui lompakkoon suhteellisen nuorena, ei Hilli-Karomäki jäänyt sitä ruikuttamaan, surehtimaan, murehtimaan eikä itsesäälissä kieriskelemään.

- Laitan asiat paperille. Suuriakin tunteita voi purkaa hauskalla tavalla ja huumorin avulla. Se on ollut minun mielenterveystoimistoni. Rujokaan kohtalo ei tunnu raskaalta, kun asiat esittää hymy huulilla. Asioita voi pehmentää, eikä tarvitse aina tuiskahdellakaan toisille, kun muistaa vain sen hymyn.

Merja Hilli-Karomäki ei edes tiedä, kuinka paljon hän on elämänsä aikana kirjoittanut kronikoita, suoria tekstejä, runoja ja laulujen sanoja. Aiheet pulpahtelevat ympäriltä, luikertelevat korvien väliin ja purskahtavat paperille.

- Niitä tulee koko ajan lisää, ja mistä se seuraava sitten tulee, se on aina yllätys. Oli aihe kuin aihe, tekstiä vain ruppee tulemaan, ja sitä tullee noppeesti.

Sanoituskilpailun voitti Airi Kulmala Rääkkylästä tekstillä Katsettas kaipaamaan jäin, toiseksi sijoittui Veijo A. Määttänen Outokummusta tekstillä Kuin suola, kuin sokeri. Finaaliin selviytyneet 12 kappaletta tallennetaan Pohjois-Karjalan Uudet Laulut -levylle, jonka julkistamistilaisuus järjestetään syyskuun lopulla.

Vanhan valssi -laulu:
"Elo kun hyökkee immeisen piälle, / alakkaa se haesta vanahalle iälle. / Nuama männöö kurttuun ja männöö ryppyyn, / jalaka ei nouse, ei kykyne hyppyyn.
Vuojet on kasvattanna lissee lihhoo, / roikkuliha täyttää paijanhihhoo. / Vaivasenluut pirun isoilta näyttää, ei voe ennee kuin Reinoja käyttää.
Muisti se laukkoo vierailla mailla, / tuntuu, että alati oes ällyy vailla. / Eilinen päivä on mielessä kuulas, / nyt sanoja ehtii ennen eukko niin suulas.
Aekonnaan miestä piti ihan makkeena, / oli ilima lemmestä sakkeena. / Sille muistolle kyynnelleen tirrautan, / nyt onni on, kun pissii lirrautan.
Yksi assii vanahan pittää muistoo, / siitä ei sua livetä, ei luistoo, / ikkään et oo raukka, etkä rukka, kun mielessäs kukkii se huumorinkukka."
Merja Hilli-Karomäki

(Marja Mölsä)

Aiheesta lisää torstain 3.8. Lieksan Lehdessä.

Kommentoi