Blogit

Tarja Virmala: Liikkukaa iloa elämäänne

Nielaisin siemenen liikunnanhimoon lapsena Lieksassa. Säännöllinen liikkuminen on tuonut iloa, terveyttä, hyvää unta ja uskollisia ystäviä. Liikunta parantaa elämänlaatua, ja investointi siihen kannattaa aina.

Lue lisää...

Pentti Kotoaro: Hätäavun perille saaminen on erityisen haastavaa sodissa

Työskentelin neljällä eri vuosikymmenellä kansainvälisen humanitaarisen avun tehtävissä. Säilytin uskoni siihen, että ihmisyys ja järki lopulta voittavat, vaikka kolhuja idealismiini tulikin muun muassa Afganistanin, Jugoslavian ja Lähi-idän kriiseissä.

Lue lisää...

Hiroshima ja Kotomaassa

 

HIROSHIMA, elokuun kuudes päivä 1945

Lue lisää...

Voihan sipulimaito

Silmäilin kaupassa, joko olisi tarjolla uusia perunoita. Löytyi mullalla kuorrutettuja ruotsinmaalaisia pieniä perunan mukuloita. Eivät ne innostaneet ostamaan.

Lue lisää...

Kevät saapuu siivin

Kevät saapuu siivin
Siipipeilien välkkeessä se saapuu
Ja tuhansien sulkien suhinassa

Siipien alla lämpimät tuulet
Vastatuulen lennättämä irtountuva
Ehkä hiuksilla, nenänpäässä
Ehkä valtameren aalloissa
Tai maailman

Lue lisää...

Avohakkuu

Yksin hylättynä käkkärämänty seisoo
hakatulla aukealla.
Ympärillä myllerretty maa,
tärvelty marjametsä.
Lintujen pesäpuut pätkitty pinoiksi.
Kaikkialla ylitse pääsemätön risukko.

Näetkö puunsiementen lintuparven
lailla raiskiolle pelmahtavan.

Näetkö maasta nousee hennonvihreä
taimimetsä.

Onneksi puut kasvavat.

Tunnetko suojaavan kaarnan rosot,
parantava pihka tarttuu käteeni.

Metsässä kelopuuta koputtelee käpytikka.

Asko Hiljanen

Lue lisää...

Louhen lapsia

Meidän maillemme on joskus joku viisas - siis ulkomaalainen - antanut jännän nimen: Terra feminarum. Se tarkoittaa naisten maata. Eikä meidän pitkälle tarvitse nykyisestä Lieksan keskustasta vaeltaakaan, niin löydämme jo ensimmäisen säilyneen merkin tästä. Heti Pankakosken, tuon kalevalaisina aikoina vielä kesyttämättömänä viranneen, hurjan Kaatrakosken, jälkeen löytyy ensimmäinen lieksalainen Louhivaara, jylhä kalliorinne, jonka oheen on tallentunut esiemon nimi.

Kyseisen Louhivaaran vieressä seisoo Emonvaara vielä edellistäkin jykevämpänä. Ja onpa tämä emo vierittänyt kyyneleensä tai hikikarpalonsa myös läheiseen painaumaan Emonlammeksi. Louhen ja emon läheisyys tuskin lie sattumaa. Eikä varmasti ole sattumaa sekään, että jo yksin Lieksan alueelta Louhelta saaneita paikannimiä löytyy kartasta enemmän, kuin äkkinäinen osaisi kuvitella. Saati sitten koko Pohjois-Karjalan alueelta. Tiirailepa karttaa ja harjoita nimistöntutkimusta.

Lue lisää...

Maailman keskipisteessä

Suurimmassa ja samalla ainoassa paikallislehdessämme julkaistiin mielenkiintoinen artikkeli, jossa kotikaupunkimme oppimiskeskuksen alkemiallis astroloogisesta tiedekunnasta aikoinaan loistavin arvosanoin valmistunut tähtitieteilijä Taavitsainen kertoi kymmenien vuosien aikana tekemiensä ha-vaintojen perusteella tulleensa siihen tulokseen, että Maa on Maailmankaikkeuden keskipiste.

Ja Taavitsainen jatkaa artikelissa sanomalla, että Maa on siis kaiken keskipiste ja pysyttelee vakaasti paikoillaan.

Lue lisää...

Viimeistä viedään

Se oli eilen maanantaina kun halusin taas kerran nähdä uudistuneen kotikaupunkini kauneuden. Eikä sitä kaikkea kauneutta tietenkään maasta nää vaan minun piti kiivetä puuhun. Tiedättehän te hyvät lukijani sen puun, sen viimeisen, siinä kaupungin laidalla.

Jättikö sen siihen joku huumorimieheksi heittäytynyt motokuski, vai unohtuiko se vain leimaamatta joltain susien kannanhoidolliseen mesästykseen kiirehtineeltä metsäinsinööriltä?

Ken tietää ja onko sillä itseasiassa mitään väliäkään, mutta sillä on, että joka nousulla puusta avau-tuva maisema salpaa hengitykseni.

Sitä silmiä hivelevää kannokkoa ja raskaitten metsäkoneiden maahan survomia puunrunkoja ja sy-ville ojille aurattuja kankaansyrjiä riittää aina taivaan rantaan saakka.

Ja kirkkaalla kelillä puusta näkee helposti aina valtakunnan rajalle saakka.

Lue lisää...

Kuolevaisen kahleet

Hän sijoittaa ja ostaa.
Kahmii omaisuutta.

On mainetta ja valtaa.

Hän katsoo taivaanrantaa.
Omaa saartaan vartioi.
Tämä on minun maa,
minun puhtaat vedet.

Lue lisää...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.lieksanlehti.fi/