play

Pielisen talvi: Mattilaan uusi emäntä

Kolin Keidas -yrityksen omistaja Tiia Pehkonen pitää auki matkailukohde Mattilan tilaa Kolilla.

Kolin Keidas -yrityksen omistaja Tiia Pehkonen pitää auki matkailukohde Mattilan tilaa Kolilla. Kuva: Harri Ronkainen

Harri Ronkainen

Tiia Pehkonen on Kolin kansallispuistossa sijaitsevan Mattilan tilan tuore yrittäjä. Metsähallitukselta Mattilaa vuokraava Pehkonen osti samalla Mattilassa aikaisemmin toimineen Kolin Keidas -yrityksen.

– Se oli vuosien haaveilun tulos omasta yrityksestä ja eräänlainen palkinto kaiken etsimisen jälkeen. Ehdin käydä katsomassa monta paikkaa, ja kun tulin Mattilaan ensimmäisen kertaa, tiesin sen olevan tässä, Pehkonen muistelee.

Mikä on Pehkosen liikeidea?

– Haluan tarjota ihmisille ihanan ja rauhoittavan ympäristön laskeutua rauhaan tämän kaiken kiireen ja hälinän keskellä, jossa elämme nykypäivänä, Pehkonen vastaa.

Pehkonen aikoo pitää palvelut pitkälti samoina kuin aikaisemmankin yrittäjän aikaan.

– Hiihtolomilla kahvila on auki. Kesällä on muutamia joogaretriittejä ja kesäkahvila on auki. Majoitus pyörii tietysti koko ajan, Pehkonen selvittää.

– Haluan kasvattaa yhteisöllisiä tapahtumia, minne paikalliset yrittäjät ovat tervetulleita tarjoamaan omia palvelujaan. Kyläläiset ja mökkiläiset saisivat tulla vaihtamaan kuulumisia ja nauttimaan tuvan ihanasta tunnelmasta. Ja kesäisin on tarkoitus järjestää sesonkiin sopivia yhteisöllisiä tapahtumia, Pehkonen jatkaa.

Puiston sydämessä

Mattilaan ovat tervetulleita tietysti kaikki, mutta Tiia Pehkosella on yksi erityistoive:

– Olisi kiva, jos paikalliset kävisivät Mattilassa enemmän. Monet eivät ole edes kuulleet Mattilasta. Se on surullista, Pehkonen sanoo viitaten pohjoiskarjalaisiin.

Mattila on mansardikattoinen kartanohenkinen tila Kolin kylän tuntumassa sekä Kolin kansallispuiston kulttuurimaiseman sydämessä. Se sijaitsee keskeisimpien retkeilyreittien äärellä.

Päärakennuksessa on noin 250 hyötyneliötä. Pihapiirissä on sähköistetty ulkokäymälä, sähköistetty luhtiaitta, puulämmitteinen pihasauna, puuvaja ja nuotiopaikka. Käyttövesi tulee omasta kaivosta.

– Mikäpä voittaisi tunteen, kun olet saunonut vanhassa hirsisaunassa kynttilän valossa, peseydyt puhtaaksi Kolin kallioista pulppuavalla vedellä ja lopuksi painut puhtaisiin lakanoihin hirsiseinien syleilyyn nukkumaaan, Pehkonen tunnelmoi.

Historian havinaa

Mattilan tila oli alun perin Kivelän tila. Se kuului ensimmäisten viiden talon joukkoon, jotka rakennettiin Kolille 1750-luvulla. Tilat toimivat kruununtiloina.

Mattilassa pidettiin Kolin kansakoulun perustava kokous vuonna 1894. Siellä toimi yksi huone poikien veistoluokkana.

1920-luvulla Mattila toimi täysihoitolana matkailijoille. Talossa oli kylän ensimmäisiä puhelimia.

Mattila on aikoinaan kerännyt mainetta Kolin alueen kulttuuritoiminnan kehtona. Vuodesta 1935 lähtien Mattila toimi pääasiassa karjatilana.

Vuonna 1985 Mattila jäi autioksi. 1990-luvulla se ostettiin Ryynäsen perikunnalta valtiolle Kolin kansallispuistoon liitettäväksi.

Mattila peruskorjattiin Metsäntutkimuslaitoksen ja Metsähallituksen toimesta vuosina 2008–2010.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta