play

Pielisen talvi: Monet lintulajit harvinaistuneet

Kolin luontokeskus Ukon talvinäyttelyssä on esillä Mariana Nordgrenin lintuakvarelleja.

Kolin luontokeskus Ukon talvinäyttelyssä on esillä Mariana Nordgrenin lintuakvarelleja. Kuva: Harri Ronkainen

Harri Ronkainen

Linnut ovat tärkeitä kuvataiteilija Mariana Nordgrenille.

– Usein maalatessani eksyy katseeni kotini lähikukkuloille ja kaukaisten vuorten siluetteihin. Katselen ohilentäviä lintuja, jotka etääntyvät ja lopulta katoavat taivaansineen. Mietin, minkälaista on olla lintu, Nordgren toteaa.

Kolin luontokeskus Ukossa on auki Nordgrenin näyttely maaliskuun loppuun saakka. Esillä on yhteensä 34 akvarellimaalausta alueen linnuista.

Nordgren on syntyjään bulgarialainen. Suomessa hänen teoksiaan on ollut aikaisemmin esillä Suomen luontokeskus Haltiassa vuosina 2019 ja 2020.

Tiaiset kärsineet

Mariana Nordgrenin matka suomalaisen luonnon pariin alkoi kymmenen vuotta sitten. Pohjolan jylhät metsät, kirkkaat ja puhtaat vesistöt synnyttivät hänessä syvän haltioitumisen tunteen. Lintuja Nordgren alkoi maalata seitsemisen vuotta sitten.

Kolin luontokeskus Ukon näyttely tarjoaa laajan katsauksen alueen linnustoon. Valitettavasti monet lajit ovat taantuneet ja harvinaistuneet, mistä näyttelystä löytyy tietoa.

Töyhtö- ja hömötiainen ovat metsien peruslajeja, jotka ovat kärsineet metsätaloudesta ja vähentyneet.

Sen sijaan valkoselkätikka on runsastunut suojelun ja talviruokinnan ansiosta. Se oletettavasti hyötyy ilmastonmuutoksesta, kun talvet ovat entistä lyhyempiä ja leudompia. Se on pesinyt viime vuosina Kolin alueella.

Vanhojen kuusikoiden laji sinipyrstö on itäinen harvinaisuus, jolla on Kolilla melko vakituisia asuinpaikkoja.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta