Esko Jääskeläinen lähtee rennolla mielellä Taitaja2023-kilpailun semifinaaliin
Pertti Kortelainen (oik.) valmentaa Esko Jääskeläistä Taitaja2023-kilpailuun Brahea-kampuksella. Kuva: Martti Heikkinen
Riveria Lieksan koulutusyksikön sähköalan opiskelija Esko Jääskeläinen (18) osallistuu Taitaja2023-kilpailun semifinaaliin Iisalmessa 1.2. Sähköasennuslajissa kisaava Jääskeläinen tavoittelee paikkaa kahdeksan parhaan joukkoon, joka varmistaisi osallistumisoikeuden Espoossa toukokuussa järjestettävään SM-finaaliin.
– En stressaa etukäteen, vaan yritän ottaa mahdollisimman rennosti. Toki jonkin verran pitää olla itseluottamusta, ettei ihan hajoa pelikentälle. Parhaani yritän, sillä olisihan se kivaa, jos saavuttaisin finaalipaikan, Jääskeläinen sanoi muutama päivä ennen kisaa.
Jääskeläistä Iisalmen koitokseen valmentava Pertti Kortelainen kertoo, että kilpailuun pitää lähteä tekemään sitä mitä osaa.
– Ei kannata tuijottaa mitä muut tekee, vaan keskittyä omaan tekemiseen. Harjoitustehtävissä Esko on kerrannut sähköasennusta ja sitä, mihin kaikkiin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota tehtävää tehdessään. Kilpailuun osallistuminen tuo varmasti lisää itsevarmuutta, kun näkee että osaa asian kuten muutkin, Kortelainen toteaa.
Työnteko motivoi
Nurmeksessa asuva Jääskeläinen opiskelee sähköalaa toista vuotta. Hän sanoo olleensa aina kiinnostunut käsillä tekemisestä. Sähköasennus on usein jopa millintarkkaa työtä, joka vaatii järjestelmällisyyttä, tarkkuutta ja ennakkosuunnittelua.
– Sähköala kiinnostaa, on aina kiinnostanut. Meillä on suvussa jo ainakin neljä sähköasentajaa. Kaikilla on alan töitä, kaikki ovat pitäneet työstään ja kannustaneet minuakin alalle. Työllistyminen sähköalalle on lähes varmaa. Eikä työn perässä tarvitse muuttaa isompiin kaupunkeihin. Tiedän, että Nurmeksessakin palkataan mielellään osaavia sähkötyöntekijöitä. Sinne halutaan väkeä, jolla on työn tekemiseen oikea asenne ja motivaatio kunnossa, Jääskeläinen kertoo.
Hän on tehnyt neljä opintoihin kuuluvaa työssäoppimisjaksoa ja ollut työharjoittelussa kahdessa eri yrityksessä Nurmeksessa.
– Sitä kautta sain viime kesäksi jo kesätöitä.
Ala vetää opiskelijoita
Pertti Kortelainen kertoo, että Riveria Lieksan koulutusyksikössä sähköalaa opiskelee tällä hetkellä noin 40 henkilöä.
– Sähköala kiinnostaa ja vetää hyvin opiskelijoita. Nuorten opiskelijoiden lisäksi joukossa on myös aikuisopiskelijoita sekä ammattilaisia, jotka ovat jatkokouluttamassa omaa osaamistaan. Hyville tekijöille löytyy aina alalta töitä, Kortelainen vakuuttaa.
Esko Jääskeläinen uskoo, että alalle olisi tulossa enemmänkin nuoria, mutta opiskelupaikkojen keskittäminen vaikuttaa joidenkin nuorten urahaaveisiin.
– Tällä alalla voisi olla enemmänkin opiskelijoita, jos myös Nurmeksessa olisi mahdollisuus opiskella sähköasentajaksi. Kyllä se karsii joukosta niitä, jotka eivät halua matkustaa tai muuttaa opiskelujen perässä toiselle paikkakunnalle.
Hän kertoo viihtyneensä Lieksassa.
– Riveriassa on ollut hyvä opiskella. Brahea-kampuksella opiskellaan teoriaa ja Tekniikkatalossa tehdään sähkötehtäviä. Omassa työpisteessä voi rauhassa harjoitella myös kilpailuun, Jääskeläinen tuumaa.