play

Pielisen talvi: Bongaa veikeä pingviini

Luisteluradan auettua pingviini kokeili sen luistavuutta liukumalla mahallaan, kuten pingviinit tapaavat tehdä.

Luisteluradan auettua pingviini kokeili sen luistavuutta liukumalla mahallaan, kuten pingviinit tapaavat tehdä. Kuva: Varpu Strengell

Varpu Strengell

Pielinen on siitä erikoinen sisävesien järvi, että siellä voi bongata pingviinin. Lieksalainen Taisto Lehikoinen on ilahduttanut Kolin ja Vuonislahden välisen jäätien kulkijoita ja retkiluisteluradan luistelijoita Pielisen pingviininä vuodesta 2018 lähtien. Pääasiassa pingviini luistelee, mutta on sen nähty hiihtävän ja myös pulahtavan avantoon Pielisellä.

Tänä vuonna etelätuuli toi pingviinin Pieliselle jäällä liikkujien ja lomalaisten iloksi samoihin aikoihin kuin retkiluistelurata saatiin auki.

– Se on ihaninta, että jää on tullut ja pääsee jäälle. Oli kyllä ehdottomasti hyvä asia, että saatiin tuo luistelurata, Lehikoinen tuumaa pingviinin asun sisältä.

Nyt kun rata on auki, pingviini aikoo luistella ahkerasti, sillä vararavintoa on kesän aikana ehtinyt kertyä ihan hyvin. Parhaina talvina luistelukilometrejä on kertynyt jopa 600.

Tämän pingviinin herkkua on kala. Talvella nimenomaan Pielisen kala.

– Kerran pingviinille tuotiin kuha. Tuolla sitten mennä viilettelin luistimilla kuha kainalossa, Lehikoinen naurahtaa.

(juttu jatkuu videon jälkeen)

Kurkkaa postilaatikkoon

Noin puolessa välissä Vuonislahden ja Kolin välille tehtyä retkiluistelurataa on levähdyspaikka riippukeinuineen. Riippukeinun luota löytyy myös postilaatikko, jonne kannattaa kurkata. Alkuun pingviini on liikenteessä tiistaisin ja torstaisin ja vie aina tuoreen Lieksan Lehden luettavaksi laatikkoon. Talvilomien aikaan pingviini on luistimilla useamminkin.

– Laatikossa on myös vihko ja kynä, sinne voi kirjoittaa terveisensä pingviinille. ja saattaa siellä olla muitakin mukavia yllätyksiä, Lehikoinen vinkkaa.

Mikäpä saa miehen innostumaan ja jaksamaan pukemaan ylleen pingviinin vermeet ja luistelemaan Pieliselle?

– Kun täällä muutenkin niin paljon ja aktiivisesti tehdään matkailun ja ihmisten eteen monenlaista, haluan itsekin olla siinä mukana ja ilahduttaa ihmisiä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta