play

Lieksan Lehden kesälehti: Kaupungin kukkaistutuksissa hehkuvat vaakunan punainen ja valkoinen

Kaupungin kukkaistutuksissa on juhlavuonna muun muassa valkoista markettaa sekä punaista ja valkoista petuniaa.

Kaupungin kukkaistutuksissa on juhlavuonna muun muassa valkoista markettaa sekä punaista ja valkoista petuniaa. Kuva: Varpu Strengell

Varpu Strengell

Punainen ja valkoinen ovat Lieksan kaupungin vaakunan värit ja ne tulevat hehkumaan myös kaupungin kukkaistutuksissa juhlavuoden kesänä. Kukkia päästään istuttamaan 12.6. lähtien ja täydessä kukoistuksessaan kaupungin keskustaa koristavat kukkapenkit, -tornit ja muut istutukset ovat viimeistään Vaskiviikon aikaan.

Punaisista ja valkoisista petunioista koottavia kukkatorneja tulee tälle kesälle yhteensä yhdeksän eli kolme aiempaa enemmän. Lisäksi uudet tornit ovat kaksi kerrosta vanhoja torneja korkeampia ja yltävät yli kahden metrin korkeuteen.

– Isoista kukkatorneista yksi on tarkoitus sijoittaa Koulukadun ja Pielisentien kiertoliittymään. Kahden muun paikkoja vielä mietitään, kertoo kaupungin kuntatekniikkaliikelaitoksen vihertyönjohtajan sijainen, puutarhuri Tarja Mikkonen.

Pienemmät kukkatornit tulevat Pielisentien varteen suurin piirtein samoille paikoille kuin aiempinakin kesinä.

Pielisentien ja Asemakadun kiertoliittymän ellipsin kukkaloisto rakentuu tänä kesänä valkoisista marketoista, punaisista petunioista ja valkoisista siniviuhkoista. Lisäksi punavalkoista kukkaloistoa tulee Siltakadun ja Braheantien risteyksen kukkapenkkiin sekä sataman kahdeksankulmaiseen kukkapenkkiin.

(juttu jatkuu kuvien jälkeen)

Reilu satsaus

Kukkatorneihin, kukkiin ja niiden hoitoon kaupunki käyttää juhlavuotenaan noin 10 000 euroa normaalia enemmän. Taimia on hankittu yhteensä 6 500 kappaletta, noin viisisataa enemmän kuin viime vuonna. Niiden istuttamiseen menee Tarja Mikkosen mukaan useampi viikko.

– Ellipsissä pelkästään menee noin viikko.

Tornit kootaan kaupungin varikolla, missä kukat saavat rauhassa kasvaa näyttäviksi, ennen kuin ne tuodaan paikoilleen.

– Taimet tulevat meille aika pieninä. Kasvatetaan niitä täällä katoksen alla, että saavat tuuheutta, eikä näy tornin metallirunko enää siinä vaiheessa, kun tuodaan ne keskustaan, Mikkonen sanoo.

Tornit kuljetetaan kuorma-autolla, sillä pienikin torni painaa multineen ja kukkineen yli sata kiloa.

Kaupungin puistojen ja kukkaistutusten hoito on Mikkosen mielestä antoisaa työtä.

– Kiitosta saadaan ja kehujakin on tullut. Kyllähän se aina ihmetystä herättää ja ohikulkijat ihastelee, kun pyöritään tuossa ellipsillä.

Puistoalueiden hoitoon ei ole tälle kesälle tullut muutoksia. Nurmikkoa leikataan ja puustoa ja pensaita hoidetaan kuten ennenkin. Laajojen puistoalueiden nurmikoiden läpikäynti vie parisen viikkoa. Sitten on aika aloittaa kierros alusta.

Kiireistä aikaa

Työt tuppaavat puutarhuria seuraamaan myös vapaalle. Ammattilainen katselee puistoja hieman eri silmällä kuin läpikulkija.

– Joka puolella näkee jotain, mikä pitäisi tehdä, Tarja Mikkonen naurahtaa. – Mutta tulee myös onnistumisen tunne, kun näkee, että on siistiä ja on tyytyväinen työhönsä.

Alkukesä on kiireistä aikaa, kun nurmikko kasvaa silmissä.

– Siinä kohti aina vähän paniikki, kun kevään hommat on vielä kesken ja nurmikko kasvaa hurjaa vauhtia. Moneen paikkaan ei kuitenkaan yhtä aikaa repeä, on vaan tehtävä yksi asia kerrallaan, Mikkonen toteaa.

Kaupungin kukkaistutusten saaminen valmiiksi on yksi merkkipaalu vuodenkierrossa.

– On se semmoinen kesän alku itsellekin. Tuntuu, että on virallisesti kesä, kun saadaan kukat maahan.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta