play

Lieksan Lehden kesälehti: Vapaa-ajan asukkaille tärkeitä ovat muun muassa tienpito ja palvelujen saatavuus

Matti ja Armi Eskelisen vapaa-ajan asuntona toimii 1950-luvulla rakennettu Matin kotipaikka.

Matti ja Armi Eskelisen vapaa-ajan asuntona toimii 1950-luvulla rakennettu Matin kotipaikka. Kuva: Varpu Strengell

Varpu Strengell

Muun muassa Pielisen pinnan sääntelyä, teiden kuntoa, sivukylien palvelutarjontaa ja puhelinyhteyksiä yhdistää tekijä nimeltä Vapaa-ajan asukastoimikunta. Edellä luetellut ovat kaikki asioita, jotka vaikuttavat mökkiläisten viihtymiseen ja jotka yhtenä kaupungin vaikuttamiselimenä toimiva toimikunta on nostanut keskusteluun.

Lieksassa on arvioiden mukaan noin 2 500 kesämökkiä ja 500 kiinteistöä, joita käytetään vapaa-ajan asuntoina. Vapaa-ajan asukkaiden määräksi arvioidaan 3 500–4 000.

Yksi heistä, hammaslahtelainen Matti Eskelinen, on ollut toimikunnassa mukana alusta lähtien eli vuodesta 2015 lähtien.

– Kiinnosti se, millä tavalla meitä kesäasukkaita kohdellaan Lieksassa, joten lähdin mukaan toimintaan, Eskelinen taustoittaa

Toimikunnassa on viisi jäsentä, joilla on vapaa-ajan asunto eri puolilla Lieksaa. alueet on jaettu Pielinen pohjoiseen, Pielisen etelään, rajaseutu pohjoiseen, rajaseutu etelään ja Koliin. Viitakoskella mökkeilevä Eskelinen edustaa Rajaseutu pohjoista.

Viipymä pidemmäksi

Vapaa-ajan asukkaille tärkeitä palveluja ovat muun muassa tienpito ja kauppojen aukiolo.

– Tiestön kunto on tärkeä. Pitää tietää, miten mökille pääsee eri vuodenaikoina. Sekin kiinnostaa, saako läheltä ostettua vaikkapa perunaa ja mansikkaa. Mielellään paikalliselta ostetaan ja onhan siitä molemminpuolinen hyöty, Matti Eskelinen sanoo.

Pääsääntöisesti vapaa-ajan asunnot sijaitsevat sivukylillä ja siellä tärkeiksi nousevat myös puhelinyhteydet.

– Kaikkialla ei ole puhelinverkkoa, miten saadaan se asia toimimaan? Tämän tyyppiset asiat ovat meille tärkeitä, Eskelinen kuvailee.

Kun palvelut toimivat, se lisää mökkiläisten viihtymistä loma-asunnoillaan.

– Kun palvelut toimivat, se lisää mökkiläisten viipymää ja viihtyvyyttä.

Eskelisen vapaa-ajan asuntona toimii entinen kotipaikka Viitakoskella. Siellä tulee vietettyä pari–kolme yötä useamman kerran kuukaudessa.

– Muut sisarukset asuvat kauempana, joten olen vastannut kotipaikan kunnossapidosta, siitä se vapaa-ajan asuminen Lieksassa luontevasti meille tuli, Eskelinen kertoo.

Paikka tulee säilymään myös seuraavien polvien vapaa-ajan asuntona.

– Se on jo siirretty pojalle ja hänenkin lapsensa viihtyvät siellä. Mielellään käyvät, Eskelinen sanoo hymyä äänessään.

(Juttu jatkuu kuvien jälkeen)

Tärkeä ryhmä

Kaupunginjohtaja Jarkko Määttänen näkee toimikunnan tärkeänä osana kaupungin toimintaa. Toimikunnan tehtävänä on Määttäsen mukaan kerätä tietoa, edistää vuorovaikutusta ja tehdä asioita yhdessä.

– Vapaa-ajan asukkaat ovat kaupungin ja elinkeinoelämän kannalta merkittävä ryhmä. Toimikunta on ainoa organisoitunut tapa, jolla saadaan vapa-ajan asukkaiden ajattelua ja mielipiteitä esille ja päätöksenteon tueksi.

Siinä missä vaikuttamiselimistä kunnissa lakisääteisiä ovat esimerkiksi vanhus ja vammaisneuvosto, vapaa-ajan asukastoimikunta ei sitä ole. Lieksaan sellainen päätettiin perustaa muualta saatujen hyvien kokemusten siivittämänä.

– Näitä on eri muodoissa toiminnassa eri paikkakunnilla ja on tullut esille, että kuntalaisten ja kaupungin kohtaamisissa se on hyvä.

Kaupungin järjestämä mökkiläistapahtuma on koronan vuoksi ollut tauolla muutaman vuoden. Tänä kesänä tapahtuma aiotaan elvyttää näyttävästi.

– Ruunaan mökkiläistapahtuma 1.7. tulee olemaan iso ja siitä on hyvä jatkaa vaikka rokkitapahtumaan, Määttänen tuumaa.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta