Pielisen Talvi: Lieksassa on kymmeniä kilometrejä kyläyhdistysten ylläpitämiä latuja eri puolilla pitäjää
Heikki Turunen (vas.), Raimo Saviranta, Olga Keränen ja Jari Jolkkonen innostavat kyläläisiä hiihtämään ja kannustavat tulemaan kokeilemaan Nurmijärven latuja vaikka kauempaankin. Kuva: Varpu Strengell
Metsissä kiertelevien latujen varsilla on hyvät opasteet.Kun kotipihasta tarvitsee kävellä vain tien yli pääsäkseen hiihtoladuille, Nurmijäven kylällä asuva Olga Keränen käy hiihtämässä aina, kun muilta töiltä ennättää.
– Todella helppo on lähteä, kun ei tarvitse autolla ajella mihinkään. Tämä latu on sopivan pituinenkin, noin tunti menee tätä kiertäessä. Jos ei ennätä enempää, niin ihan hyvä se on tätäkin töitten jälkeen kiertää, Keränen tuumaa.
Hiihtolenkille kaveriksi lähtee yleensä 8-vuotias kultainennoutaja Santtu. Keränen hiihtäisi itse mielellään pitempääkin reittiä, mutta Santtu on tottunut kiertämään noin viiden kilometrin mittaista niin sanottua koiralenkkiä, joten sitä sitten mennään.
Nurmijärven kylällä on kunnostettua ja ylläpidettyä latuverkostoa yhteensä kymmeniä kilometrejä. Koiralenkin lisäksi on valaistun ladun noin neljän kilometrin reitti sekä 18 kilometrin erämaareitti. Valaistu latu tosin on ollut pimeänä ja useamman vuoden. Leader-hankkeen rahoituksella latupohjia on jo kauttaaltaan paranneltu ja tämän vuoden aikana valaistusta ladusta tulee jälleen nimensä mukainen, kun vanhat hehkulamput vaihdetaan led-lamppuihin.
Viikonlopuiksi kuntoon
Nurmijärvellä on omia latuja ollut jo kymmeniä vuosia, mutta viime aikoina niitä alettu kehittää toden teolla.
– Parisenkymmentä vuotta sitten yksi kyläläinen rupesi pitämään erämaalatua kunnossa, siitä se alkoi, muistelee Raimo Saviranta.
Muutama muu kyläläinen alkoi ajaa nykyistä koiralenkkiä moottorikelkoilla, niin että uralla pystyi juoksuttamaan koiria. Jossain vaiheessa siihenkin alettiin ajaa latua, ja latuverkosto alkoi rakentua.
(Juttu jatkuu kuvien jälkeen)
– Jarihan (Jolkkonen) se alkoi tänne muutettuaan ajaa sitä entistä valaistua latupohjaa ja tehdä enemmänkin töitä latujen eteen, Saviranta kehaisee naapuria. – Siitä oikeastaan innostuttiin kehittämään latuja ja tekemään parempaa verkostoa.
Tällä hetkellä neljä aktiivista kyläläistä operoi latujen kanssa säännöllisesti. Lenkkejä ajetaan vuorotellen sen mukaan, mikä sattuu kenenkin kalenteriin sopimaan.
– Hyvä porukka meillä on, saadaan pidettyä ladut kunnossa. Viikonlopuksi huolletaan ladut aina ja talvilomilla pyritään ajamaan joka päivä, Jolkkonen sanoo.
Talvilomille valmistuu myös jäälatu Nurmijärven ympäri, mikäli luonto sen sallii.
Viekissä ja Vuoniskylillä
Kylän ladut tiedetään myös Nurmijärven ulkopuolella ja laduilla riittää käyttäjiä.
– Etenkin kevättalvella käy paljon ihmisiä muualtakin. Moni käy täällä hiihtämässä koirien kanssa ja perheet ovat tykänneet siitä valaistusta ladusta. Tässä pellolla on kanssa uusi lastenlatu, Jari Jolkkonen kertoo ja viittilöi Kivivaarantien risteyksen vieressä olevalle ladulle.
Latujen kunnostajat päivittävät kyläseuran Facebook-sivuille, kun ovat ajaneet ladut. Sivu toimii siis myös latuinfona.
Jongunjoen lisäksi Lieksan kylillä latuverkostoja ja mukavan mittaisia hiihtolenkkejä makkaranpaistomahdollisuuksineen on muun muassa Vuoniskylillä. Myös Surpeenvaaralla on latua.
Viekistä löytyy kylän pinnasta 1,2 kilomerin valaistu Viekin Nuorisoseuran ry:n ylläpitämä latu, jossa valot palavat iltakymmeneen saakka. Kahdeksikon mallinen latu koostuu kahdesta lenkistä, joista toinen on tasaisempaa maastoa ja toisessa on mäkiäkin lasketella.