play

Pielisen Talvi: Huskysafareita erämaaluonnon syleilyyn

Simone Kuhnt-Rieck on pyörittänyt jo 20 vuotta Luonto- ja Eräkeskus oy:ta Lieksan Jongunjoella.

Simone Kuhnt-Rieck on pyörittänyt jo 20 vuotta Luonto- ja Eräkeskus oy:ta Lieksan Jongunjoella. Kuva: Martti Heikkinen

Martti Heikkinen

Nurmijärven rannalla, Lieksan Jongunjoella toimiva Luonto- ja Eräkeskus oy (Eräkeskus Wilderness Lodge) tarjoaa monipuolisesti aktiviteetteja talvimatkailijoille. Matkailuyrityksen maineikkain lippulaiva ovat talvella järjestettävät rekikoirasafarit talvisen erämaaluonnon syleilyyn.

– Olemme etupäässä keskittyneet viikon mittaisiin matkapaketteihin, jonka aikana matkailijat pääsevät koirien kanssa retkille maastoon. Heillä on mahdollisuus myös yöpyä Aittokosken erämaakämpässä, jossa voi muun muassa saunoa puulämmitteisessä saunassa ja nauttia erämaan rauhasta. Teemme retkiä myös Ruunaalle ja Kuohattiin, kertoo Eräkeskuksen yrittäjä Simone Kuhnt-Rieck.

Sveitsistä kotoisin olevalle Kuhnt-Rieckille tulee tänä vuonna täyteen pyöreät 20 vuotta Eräkeskuksen yrittäjänä. Keski-Euroopan saksankieliset maat ovat olleet yrityksen suurinta markkina-aluetta. Asiakaskuntaa on myös Alankomaissa, Italiassa ja Ranskassa.

Keskieurooppalaisia kiehtoo rekikoirien lisäksi Suomen talvinen luonto, metsä ja hiljaisuus. Ne ovat kaupungeissa asuville nykypäivän ihmisille luksusta ja eksotiikkaa.

– Tällä kulmalla Suomea ei ole samanlaista massaturismia kuin mitä esimerkiksi Lapissa on. Tänne tulevat ihmiset eivät kaipaa hiihtokeskusten hälinään vaan nauttimaan luonnonrauhasta.

Haasteista selvitty

Eräkeskuksessa sijaitsee myös huskyfarmi, joka käsittää nykyisellään yhteensä 155 koiran yhteisön. Yrityksen nettisivuilta löytyy luettelo valokuvineen, nimineen ja profiileineen kaikista farmin koirista.

– Tällä hetkellä koirista 110 osallistuu valjakkoajoon, 35 on teinejä, jotka eivät vielä työskentele. Vanhimmat koirat eivät enää osallistu valjakkoajoon, vaan he saavat nauttia eläkepäivistään, koiristaan ylpeä oleva Kuhnt-Rieck tuumaa.

Yrittäjän apuna työskentelee tänä talvena kuusi työntekijää, jotka asioivat matkailijoiden kanssa saksan ja englannin kielillä. Kolme vuotta sitten alkanut koronaepidemia uhkasi pahimmillaan koko yrityksen toimintaa ja tulevaisuutta. Kuhnt-Rieck toivoo, että pahin aallonpohja olisi jo ohitettu.

– Ennen koronaa talvet olivat loppuunvarattuja, mutta korona vei kaikki keskieurooppalaiset asiakkaat. Tälle talvelle varauskirja on täyttynyt noin 60–65 prosenttisesti. Totta kai se on vähemmän, mitä olin toivonut, mutta onhan sekin jotain.

Koronan lisäksi keskieurooppalaisia matkailijoita mietityttää Kuhnt-Rieckin mukaan muun muassa Venäjän Ukrainaan kohdistamat sotatoimet.

– Olemme lähellä Venäjän rajaa, mutta emme Venäjällä. Myös yleinen elämisen kallistuminen keskieuroopassa vaikuttaa osaltaan meidänkin varaustilanteeseen. Haastavista ajoista huolimatta olemme edelleen olemassa ja tarjoamme matkailijoille elämyksiä, Kuhnt-Rieck hymyilee.

Sesonkiin luottavaisena

Lähestyvään talvilomasesonkiin Kuhnt-Rieck suhtautuu luottavaisesti. Maaliskuusta aina pääsiäisenpyhiin on mahdollisuus lähteä esimerkiksi lyhyille huskysafareille, jotka sopivat hyvin etenkin aloittelijoille.

– Jokainen voi halutessaan itse kokeilla koiravaljakolla ajamista oppaan kanssa tai nauttia valjakoiden etenemisestä maastossa reen kyydissä istuen. Keväthanget tarjoavat valjakoille usein auringonpaistetta, valoa ja upeita luonnon värejä, Kuhnt-Rieck vinkkaa.

Vahvuudeksi yrittäjyydessä hän kokee tiiviin yhteistyön Lieksan muiden matkailuyrittäjien kanssa.

– Jos joku asiakkaista haluaa esimerkiksi moottorikelkka-ajelulle, se onnistuu Ruunaan Matkailussa Jarkko Peltolan johdolla. Olemme hyvin verkostoituneita ja tarjoamme toistemme palveluja niitä kysyville. Sillä tavoin kaikki hyötyvät, Kuhnt-Rieck sanoo.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta