play

Pielisentiellä marssi Ukrainan sodan alkamisen muistoksi: "Ukraina ei taistele vain oman maan vapauden puolesta vaan koko Euroopan puolesta"

Lippu oli suosittu ja näyttävä rekvisiitta ukrainalaisten ryhmän keskuudessa.

Lippu oli suosittu ja näyttävä rekvisiitta ukrainalaisten ryhmän keskuudessa. Kuva: Tiina Eskelinen

Tiina Eskelinen

Ukrainan sodan alkamisesta tuli tänään kuluneeksi tasan vuosi. Noin kuudenkymmenen hengen joukko värikkäine Ukrainan lippuineen, nauhoineen, kyltteineen ja muine rekvisiittoineen kokoontui illansuussa Lieksassa Pietari Brahen patsaalla ja marssi siitä Jotokselle eli Vapaudenpuistossa olevalle Rukajärven suunnan muistomerkille.
– Rukajärven uhrien patsas tämä on, mutta kutsumme sitä vapauden patsaaksi. Laulamme ensin Ukrainan kansallislaulun, sitten on marssi. Kaiken päätteeksi ihmiset voivat sytyttää kynttilöitä patsaan luo, totesi marssia järjestänyt Alina Harjunen.
Harjunen totesi tilaisuuden avaussanoissaan, että päivä on raskas meille kaikille. Hän kertoi selvittäneensä vähän aikaa sitten, ollaanko Lieksassa järjestämässä marssia tai muuta tilaisuutta.
– Kuulin että ei, ja tartuimme Tanja Nedilkon kanssa toimeen. Haimme poliisilta luvat ja laitoimme sanaa kiertämään niin sosiaalisessa mediassa, esimerkiksi Lieksa-ryhmässä ja Apua ukrainalaisille-ryhmässä kuin puskaradiossakin. On tärkeää, että me Lieksassa asuvat venäläiset ja suomalaiset näyttäisimme ja osoittaisimme tukeamme, Harjunen sanoi.
– Sota on yhteinen asia. Haluaisin muistuttaa kaikille, että Ukraina ei taistele vain oman maan vapauden puolesta vaan koko Euroopan puolesta. Sota on yhteinen asia, Nedilko lisäsi.