play

Kovaa vauhtia kansallismaisemissa –Ukko-Kolin rinteillä on lasketeltu vuodesta 1938 lähtien

Anne Lepistö nauttii lumilaudalla laskemisesta Ukko-Kolin rinteillä.

Anne Lepistö nauttii lumilaudalla laskemisesta Ukko-Kolin rinteillä. Kuva: Martti Heikkinen

Martti Heikkinen

Lieksan Lehden ja Ylä-Karjalan Talvilehti:

Ukko-Kolin kalliorinteillä on lasketeltu lähes 90 vuoden ajan. Historian kirjojen mukaan keväällä 1938 Kolilla järjestettiin kansalliset syöksy- ja pujotteluhiihtokilpailut. Kilpailuihin osallistuivat kaikki Suomen parhaat laskettelijat. Vuonna 2004 maankuuluilla rinteillä pidettiin alppihiihdon SM-kisat, joihin osallistuivat muun muassa maailmanmestari Kalle Palander sekä kaikkien aikojen menestyksekkäin suomalainen alppihiihtäjä Tanja Poutiainen. Rinteet ovat säilyttäneet suosionsa myös tavallisten laskettelun ystävien keskuudessa. Talvisesta rinnekaudesta otetaan riemu irti aina, kun se on vaan mahdollista.

– Minulla on tänään ykkösvapaa, eikä ollut kovaa pakkasta, joten pääsin tänään Kolille laskettelemaan, iloitsi lumilautailua harrastava Anne Lepistö.

Tuopanjoelta Juuasta kotoisin olevalla Lepistöllä on Ukko-Kolin rinteisiin kausikortti, joka on hankittu hyvissä ajoin ennen rinnekauden alkua.

– Ostin jo syyskuussa, kun sen sai silloin ennakkohintaan halvemmalla. Talven aikana Kolilla tulee käytyä noin 20–25 kertaa, joten kortille tulee katetta, Lepistö hymyili.

Laskettelusta hän kiinnostui aikanaan lastensa kautta. Kun jälkikasvu toisensa perään vaihtoi laskettelusuksista lumilautaan, Lepistö seurasi perässä.

– Kerran kokeilin ja heti jäin koukkuun. Laskettelussa minua viehättää vauhti. Kolilla on todella hyvät rinteet. Niissä riittää pituutta ja korkeutta. Eniten tykkään Ipatin jyrkästä, mutta ei se kovin jyrkkä edes ole. Oikein mukava mäki laskea alas, Lepistö vakuutti.

Rinteet parantuneet

Joensuulaiset Emma Jaatinen ja Susanna Pesiö käyttivät hekin vapaapäivänsä Kolilla laskettelemiseen.

– Tälle kaudelle olen laittanut tavoitteeksi, että käyn ainakin kerran viikkoon Kolilla laskettelemassa. Kiva, kun tänne on Joensuusta niin lyhyt matka. Rinteet ovat monipuoliset ja niissä viihtyy helposti koko päivän. Ei käy aika pitkäksi, laskettelusta pitävä Pesiö kertoi.

Emma Jaatinen kuvaili itseään satunnaiseksi laskettelijaksi.

– Oikeastaan tämä on vasta ensimmäisiä kertoja minulle lasketella. Rinteet ovat suhteellisen helppoja minullekin. Kyllä niistä uskaltaa laskea sellainenkin, jolla ei ole paljon kokemusta laskettelusta. Pielinen taitaa olla suosikkini Ukko-Kolin rinteistä, Jaatinen arvioi.

Tuolihissillä ylöspäin matkannut polvijärveläinen Juhani Karttunen sanoi lasketelleensa ainakin 30 vuoden ajan. Rinteet ovat hänen mielestään parantuneet huomattavasti takavuosista.

– Oli aika, jolloin Ukko-Kolin rinne oli möykkyinen laskea. Onneksi monen vuoden ajan rinteet ovat olleet viimeisen päälle hyvässä kunnossa. Kyllä tänne mielellään tulee. Kolilla on eteläisen Suomen parhaita rinteitä, Karttunen tuumasi.

Hän sanoi nauttivansa vauhdin huumasta, jota kokee rinteitä alas viilettäessään.

– Se vauhti vaan puraisee mukaan. Se tuntuu hienolta! Karttunen hehkutti.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta