play

Lieksan Lehden kesälehti: Lieksan Teatterin Simpauttaja saa ensi-iltansa Vuonislahdessa 30.6. - Katso video!

Kai Paavilainen (vas.), Raimo Nevalainen, Kaija Öystilä, Arto Piiroinen sekä Tapio Kärkkäinen (edessä) nähdään Simpauttaja-näytelmässä yhteensä 17 näytöksessä.

Kai Paavilainen (vas.), Raimo Nevalainen, Kaija Öystilä, Arto Piiroinen sekä Tapio Kärkkäinen (edessä) nähdään Simpauttaja-näytelmässä yhteensä 17 näytöksessä. Kuva: Martti Heikkinen

Martti Heikkinen

Kirjailija Heikki Turusen klassikkoromaani Simpauttaja saa Kai Paavilaisen käsikirjoittamana uutena näytelmäversiona ensi-iltansa 30.6. Vuonislahden uudessa Vuonis-Kukkuteatterissa esitettävän näytelmän harjoitukset ovat edenneet hyvällä ja innostuneella energialla. Päärooleissa nähdään kymmenen vuoden takainen tuttu kolmikko Tapio Kärkkäinen (Simpauttaja), Raimo Nevalainen (Kuuno) ja Kaija Öystilä (Juuli). Lieksan Teatterin konkarit palaavat yhteen hyvillä mielin.

– Kuin kotiin olisi tullut. Kun lapsena ei saanut tarpeeksi leikkiä, niin nyt leikitään sitten koko rahan edestä. Tuntuu hyvältä jälleen tehdä tätä, Tapio Kärkkäinen kertoo harjoitusten tauolla.

Samaa mieltä ovat hänen vastanäyttelijänsä. Yhteisen projektin työstäminen on ollut samalla kertaa sekä hauskaa että opettavaista.

– Todella mukava tehdä teatteria tuttujen ihmisten kanssa. Tutun kolmikon kanssa synkkaa hyvin, vaikka meidän roolit ovat hieman erilaisia kuin Simpauttajan edellisessä versiossa, Raimo Nevalainen sanoo.

Kaija Öystilä lisää, että jokainen teatteriproduktio on ohjaajansa näköinen. Öystilän mukaan teatterilaiset yrittävät parhaiden kykyjensä mukaan toteuttaa ohjaajan näkemystä.

– Uusi versio poikkeaa sielullisesti ja syvällisesti edellisestä. Se tuo omaan näyttelemiseen haastetta, kun vanha Juulin rooli on vieläkin niin vahvasti mielessä, Öystilä tuumaa.

Tapio Kärkkäinenkin myöntää, että uuden käsikirjoituksen vuorosanoja on pitänyt työstää huolella.

– Minussa ei ole reset-näppäintä, jolla vanhan Simpauttajan saisi tuosta vaan pois. Nyt kun kyseessä on pikkaisen siistimpi ja kepeämpi versio, uusien vuorosanojen opettelu on teettänyt työtä.

Hilppa Ryynänen (Arto Piiroinen) ja Otto Ryynänen (Pyry Korkalainen) näytelmän avauskohtauksessa.

Hilppa Ryynänen (Arto Piiroinen) ja Otto Ryynänen (Pyry Korkalainen) näytelmän avauskohtauksessa. Kuva: Martti Heikkinen

Kiinnostava projekti

Kai Paavilainen kuvailee uuden version käsikirjoittamista mielenkiintoiseksi projektiksi, joka imaisi hänet täysillä mukaansa.

– En lukenut sitä edellistä käsikirjoitusta, vaan lähdin Turusen kirjan pohjalta tekemään kokonaan uutta. Tietysti ne tutut klassikkokohtaukset ovat mukana, mutta roolihahmoista esimerkiksi Otto on vahvemmin esillä kuin aikaisemmin. Myös Imppa näkökulmahenkilönä on tärkeässä roolissa. Tarinasta tuli kokonainen, siitä en ole huolissani, Paavilainen sanoo.

Kokeneiden konkareiden vastapainoksi teatteriin on saatu joukko uusia kasvoja maakunnasta. Impan roolissa nähdään Tohmajärveltä kotoisin oleva Aleksi Parviainen.

– Opiskelin Niittylahdessa näyttelijäntyön koulutuksessa ja olin mukana Teatteri Rajarikon Häiriötekijä-näytelmässä. Simpauttaja ei ole minulle entuudestaan tuttu tarina, joten pääsin rakentamaan roolini ihan alusta lähtien. Tarjoan Kaitsulle erilaisia vaihtoehtoja ja katsotaan yhdessä mikä toimii ja mikä ei. Rooli muotoutuu sitä mukaa, Parviainen kertoo.

Nurmeslainen Pyry Korkalainen oli pari vuotta sitten mukana Lieksassakin kuvatussa Lovi-televisiosarjassa. Simpauttajaan hän päätyi sattuman kautta.

– Olin miettinyt, että olisi kivaa olla jossain kesäteatterissa mukana. Facebookista näin, että "Otto" on kateissa ja rooliin haetaan nuorta miestä. Kävin näyttäytymässä ja sain Oton, tuon väärin ymmärretyn miehen roolin, ensimmäistä kertaa kesäteatteria tekevä Korkalainen iloitsee.

Aleksi Parviainen (vas.) näyttelee Imppaa ja Pyry Korkalainen Ottoa.

Aleksi Parviainen (vas.) näyttelee Imppaa ja Pyry Korkalainen Ottoa. Kuva: Martti Heikkinen

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta