play

Jäälyhdystä voi tehdä vaikka kylpytynnyrin kokoisen ja sitä voi koristella monella tapaa

Marianne Föhr sytyttää jäälyhdyt pimeän tultua.

Marianne Föhr sytyttää jäälyhdyt pimeän tultua. Kuva: Tiina Eskelinen

Tiina Eskelinen

Lieksan Lehden ja Ylä-Karjalan Talvilehti:

Kukapa ei olisi suojasäällä pyöritellyt pieniä lumipalloja ja tehnyt niistä somaa lumilyhtyä? Perinteisestä lumilyhdystä lähti aikoinaan myös Marianne Föhrin innostus erilaisten pihakoristeiden tekemiseen.

– Olen tehnyt käsilläni kaikkea ihan lapsesta saakka, niin näitäkin, hymyilee Föhr.

Hän koristelee pihaansa myös kesällä, mutta talven kauneus saa hänet käyttämään paljon aikaa jäädytettyjen lyhtyjen tekemiseen joka vuosi.

– Sään pitää olla sopiva. Semmoinen kymmenen astetta pakkasta ainakin. Sankossa jos tekee, tuosta keskeltä se ei yleensä jäädy, mutta jos niin käy, siihen saa tehtyä sen reiän kynttilää varten sulattamalla vähän lämpimällä vedellä, hän kertoo vinkkejä onnistumiseen.

Tällä hetkellä Föhrin pihaa koristaa kuusi sankolla tehtyä sekä kaksi kakkuvuoassa jäädytettyä lyhtyä.

–  Nythän on ollut hyvä alkuvuosi tämän kannalta, ovat jäätyneet nopeasti. Ei tarvinnut kauan olla silloin paukkupakkasten aikaan. Kyllä tässä hommassa aina sankkoja hajoaa, mutta ei se haittaa, sitten ostetaan uusia, hän naurahtaa.

Serveteistä kuvia

Väriä jäälyhtyihin Marianne Föhr on hakenut niin kukista kuin serveteistäkin.

– Joskus laitoin ruusuja ja tulppaaneja jäälyhdyn sisälle. Olen käyttänyt myös raastettua appelsiininkuorta. Silloin tulee hedelmäinen lopputulos, Föhr sanoo.

Myös neilikka on hyvä koriste jäälyhtyihin, mutta jos haluaa kauttaaltaan värikkään lopputuloksen, voi tekeleen värjätä vaikka punajuurella, vesivärillä tai elintarvikevärillä.

Kuvioita saa Föhrin mukaan tehtyä kätevästi myös serveteistä. Yhteen aikaan suosittuja olivat erityisesti Marimekon kuosit.

– Laitetaan tuohon valmiin lyhdyn pinnalle servetistä leikattu kuvio ja kiinnitetään se siihen suihkupullolla kastelemalla. Siihen se sitten jäätyy. Mielikuvitus tässä vain on rajana, Föhr vinkkaa.

(Juttu jatkuu kuvien jälkeen)

Säilyvät kauan

Vaikka kaikki lähti aikoinaan lumipalloista, ovat jäädyttämällä tehdyt lyhdyt Marianne Föhrin mielestä mukavampia. Kokojakin lyhdyille on vuosien varrella tullut laidasta laitaan.

– Yleensähän nämä ovat pieniä, mutta tein joskus mökille sellaisen kylpytynnyrin kokoisen. Se kesti aika kauan, Föhr muistelee. Tälläkin hetkellä pihalla olevat lyhdyt joutuivat lumikinoksen alle, mutta säilyivät näin hyvinä, Föhr esittelee.

Myös reitti esimerkiksi saunalle, rantaan tai juhlapaikalle on kiva merkitä useammalla polun vierellä olevilla jäälyhdyillä. Tällaisiakin projekteja Föhr muistaa tehneensä useampia.

– Jotkut ovat laittaneet jäälyhtyjen sisälle myös led-valoja, mutta itse en ole sitä vielä kokeillut, hän sanoo.

Kynttilän valinta on myös olennainen osa projektin onnistumista. Föhr suosii öljykynttilöitä, jotka palavat tasaisesti ja pitkään.

– Myös paloturvallisuus täytyy näissä jutuissa täytyy huomioida. Aina pitää muistaa, että näitä ei saa tuoda liian lähelle asumusta. Ollaan kuitenkin tulen kanssa tekemisissä, vaikka talvi onkin, Föhr muistuttaa.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta