play

Pielisentiestä Pielisen Bulevardi – Pääkatu muuttuu kävelykaduksi

Toimitus

Lieksan pääkatu, Pielisentie, muutetaan kävelykaduksi. Pielisentiestä on tarkoitus tehdä maailmanluokan bulevardi Pariisin Champs Elyseen tapaan.

Kun autoliikenne kadulta loppuu, saadaan Lieksaan myös kauan kaivattu kunnon tori kaupungin keskeisemmälle paikalle.

Pielisentien sulkeminen liikenteeltä erilaisten tapahtumien ajaksi on koettu vaikeaksi ja työlääksi, nyt ratkeaa samalla siis sekin pulma. Jatkossa katua ei tarvitse erikseen sulkea autoilta esimerkiksi Hämärän kaupan iltaa varten, vaan kukin voi tuoda kojunsa paikalle vaikka aamusta.

Autoilta suljettu alue muuttuu bulevardimaiseksi toriksi. Sen uskotaan houkuttelevan myös aiempaa enemmän markkinakauppiaita ja vilkastuttavan Lieksan torielämää ympärivuotisesti.

– Enää ei tori tapahtumineen ole syrjässä ja sivussa. Sitä nimenomaan toivottiin tältä paperilta ja se on myös lopputulos, kehaisee Lieksan uuden kävelykadun suunnitelman laatinut bulevardi-insinööri Kalle Kaistanen.

Vertaus Champs Elyseehen saa hänet innostumaan.

– Ehkäpä Asemakadun kiertoliittymän ovaaliin voisi rakentaa mini-Eiffelin ja alakylälle obeliskin, niin kuin Pariisissakin on.

Alueen viihtyisyyttä lisätään laittamalla sinne penkkejä ja uusia istutuksia. Kävelykadulle on tulossa myös kiinteä esiintymislava, joka täyttää maailmanluokan esiintyjien mittaluokkavaatimukset niin äänentoiston kuin pyrotekniikankin osalta.

– Pyrotekniikka on suunniteltu sitäkin silmällä pitäen, että kaupungin ei enää tarvitse järjestää erikseen ilotulituksia vaan ne voidaan korvata lavan efekteillä, Kaistanen kuvailee.

Valmista Vaskiviikolle

Tarkoitus on saada asia etenemään rivakasti, mieluiten ensi kesän aikana. Lopullisesti Pielisen Bulevardiksi nimensä muuttava uusi Pielisentie on tavoite saada valmiiksi vastaanottamaan Vaskiviikolle tulijat.

– Kaikki Lieksan kesän tapahtumat kokevat lavan myötä mullistuksen ja voisinpa sanoa, parempaan suuntaan, Kaistanen uskaltautuu lupaamaan.

Tyhjille liiketiloillekin on jo suunnitteilla käyttöä:

– Niihin tehdään kahviloita ja kun kävelykadulla ollaan, sellaisia putiikkeja, joista saa esimerkiksi kävelykenkiä, sandaaleita, kävelykeppejä, liukuesteitä kenkiin, rakkolaastareita, hiekoitushiekkaa ja kävelysauvoja, Kaistanen luettelee.

Yksi asia, mikä muutoksen myötä helpottuu huomattavasti on Pielisentien talvikunnossapito. Kaistanen huomasi suunnitelmaa tehdessään, että vaikeuksia on ollut.

– Aika kinkkistä on ollut parkkien auraus, niihin ahtaisiin koloihin parkkiin ajaminen ja tien sulkeminen lumen ajon ajaksi, niin että ihmiset joutuvat kiertelemään sieltä täältä töihin mennessään. Eipä tarvitse jatkossa, Kaistanen naurahtaa.

Taustalla Pielisentien muuttamisessa kävelykaduksi on myös keskustaa riivaava mopo- ja autoralli.

– Loppuu kertaheitolla se mopojen ja autojen huudattaminen keskustassa, Kaistanen sanoo.

Suunnitelmaa esitellään yleisölle tänään kello 18, missäpä muualla kuin Pielisentiellä.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta