play

Lieksan Lehden kesälehti: Kalareissut Ruunaalle tarjoavat hengähdyshetken arjen vastapainoksi

Kalastusharrastus yhdistää Antti Lahtista (vas.), Markku Sainiota ja Jouni Järvistä.

Kalastusharrastus yhdistää Antti Lahtista (vas.), Markku Sainiota ja Jouni Järvistä. Kuva: Tiina Eskelinen

Tiina Eskelinen

Kalastusluvat käyvät jo vilkkaasti kaupaksi esimerkiksi Ruunaan Retkeilykeskuksessa Neitikosken tuntumassa. Yrittäjä Jari Ihalainen kertoo joen auenneen jäistä tänä vuonna niin, että kalastuksen on voinut aloittaa toukokuun toisella viikolla.

– Lähinnä tämä keskittyy vielä viikonloppuihin, mutta juhannuksen jälkeen vilkastuu aina.

Ihalaisen mukaan uusi juttu tänä kesänä on lapsille suunnattu vapaan kalastuksen päivä. Muutoin mennään entisillä kuvioilla.

– Kirjolohihan se on, mitä täältä pääsaaliina lähdetään hakemaan. Lisäksi löytyy kuitenkin niin siikaa kuin ahventakin. Myös harjuskanta näyttäisi olevan vahvistumassa Metsähallituksen toimien seurauksena, Ihalainen tietää.

Omaa aikaa

Ruunaalla vuodesta toiseen käyvät konkarit tuntevat toisensa ja jakavat kalajuttuja ja kokemuksia keskenään. Paikan rauha, maisemat ja tietenkin hyvät kalastusmahdollisuudet houkuttelevat pitkänkin matkan päästä aina uudelleen.

– Tänne tullaan hakemaan juurikin sitä rauhaa ja luonnon läheisyyttä, neljän hengen lahtelaisporukassa kesän ensimmäisellä ”tunnustelureissulla” ollut Markku Sainio kertoi.

Lahtelaisnelikon lisäksi Neitikoskella kalassa ollut joensuulainen Antti Lahtinen on samaa mieltä siitä, että lieksalaisten osuus kalastajien joukossa Ruunaalla on kovin pieni.

– Täällä tapaa kyllä paljon ihmisiä, mutta lieksalaisia tulee vastaan hyvin vähän, Lahtinen miettii.

Kalastus on ollut mukana miehen elämässä jo pitkään.

– Olin yhdentoista kun mentiin enon kanssa kalaan ja hauen sain. Siitä se lähti, hän muistelee.

Vaikka kala maistuu kaikille ruokapöydässä muodossa jos toisessakin, saalista tärkeämpi asia kalastuksessa on kuitenkin yhdessäolo toisten samanhenkisten kanssa. Yhteisiä muistoja tallennetaan mieleen niiden kuuluisien liioittelua sisältävien kalajuttujen muodossa.

– Toki kalastuksen jännittävyys sinällään kiehtoo, mutta ennen kaikkea tämä on perheellisille miehille semmoinen oma hengähdys. Täällä unohtuvat työn ja arjen asiat aika tehokkaasti, kuvailevat lahtelaiskaverusten porukkaan kuuluneet Sami Mattila ja Juuso Jokinen.

(Juttu jatkuu kuvien jälkeen)

Perholla ja Lotolla

Perhokalastus on vienyt lahtelaisten Jouni Järvisen ja Antti Lahtisen mukanaan. Markku Sainio puolestaan luottaa erityisesti uistimeen nimeltä Lotto. Sen luvataan painonsa ansiosta lentävän pitemmälle kuin muut pienet uistimet.

– Lohikaloille Lotto on ykkösvalintojen joukossa, mies tuumii.

Sen sijaan niin sanottua passiivista kalastusta eli verkoilla tai katiskalla kalastamista miehistä kukaan ei kerro harrastavansa.

– Perhoissa kiehtoo monipuolisuus: pääsee niin kalastamaan kuin näpertämään pikku yksityiskohtiakin perhoja tehdessä. Kerran otin tukon kissani karvoja, tein niistä perhon ja sainkin sillä lohen, Jouni Järvinen kertoo.

Perhoilun mielenkiinto on miehen mukaan myös siinä, että sillä ikään kuin annetaan kalalle ärsyke.

– Perhossahan ei ole kalalle syötävää, mutta joku juttu, vaikkapa kirkas väri, joka sitä ärsyttää.

Sääolosuhteet eivät niinkään vaikuta kalan aktiivisuuteen, ratkaiseva tekijä on pitkään harrastaneiden aktiivien mukaan ennemminkin veden lämpötila.

– Sade tai pouta, ei väliä, lahtelaisnelikko kuittaa.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta