Julkaistu 

Kaarisilta puretaan, uudesta sillasta suunnittelukilpailu

Nykyisen Kaarisillan on todettu tulleen tiensä päähän. Varpu Strengell Nykyisen Kaarisillan on todettu tulleen tiensä päähän.

Lieksanjoen yli rakennetaan uusi silta, jonka toteutuksesta järjestetään avoin suunnittelukilpailu. Kilpailu järjestetään kutsukilpailuna kilpailuun ilmoittautuneista valituille. Asiasta päätti tekninen lautakunta keskiviikkona.
- Kilpailussa on tavoitteena löytää arkkitehtonisesti hallittu sekä liikenteellisesti toimiva, esteettinen, toteuttamiskelpoinen sekä Lieksanjoelle sopiva nykyisen kaarisillan korvaava silta, lautakunnan päätöksessä todetaan.

Kilpailuaika on 1.11.2016–31.5.2017. Ilmoittautumisaika kilpailuun päättyy 2.12. Lautakunnan, kaupunginhallituksen ja johtoryhmän jäsenistä valittava palkintolautakunta valitsee 15.12. mennessä loppukilpailuun kaksi parasta työryhmää, joille maksetaan palkkiona 15 000 euroa. Uuden sillan eliniäksi on esitetty  70–100 vuotta ilman suurta peruskorjaustarvetta. Hintaa sille tulisi toteutustavasta, rakennusmateriaalista ja sillan arkkitehtuurista riippuen 2,5–4,0 miljoonaa euroa. Uuden sillan suunnittelun kustannusarvio on 50 000 euroa. Vanhan sillan purkukustannuksiksi on arvioitu noin 125 000 euroa.

Kaarisillan kohtaloa on mietitty ja selvitetty toukokuusta 2014 lähtien, kun silta jouduttiin sulkemaan ajoneuvoliikenteeltä. Yhtenä vaihtoehtona on selvitetty nykyisen sillan peruskorjausta, ja siihen liittyen on tehty kuntotutkimuksia ja konsulttiselvityksiä. Niiden mukaan nykyisen Kaarisillan peruskorjaaminen tulisi eri toteutusvaihtoehdoista riippuen maksamaan 1–1,5 miljoonaa euroa. Peruskorjauksella silta olisi käyttökelpoinen 15–20 vuotta.
Toisena vaihtoehtona on esitetty kokonaan uuden sillan rakentamista entiselle paikalle. Se edellyttää, että nykyinen Kaarisilta puretaan uuden sillan alta pois. Uusi silta voisi olla joko kevyen liikenteen silta tai myös ajoneuvoliikenteelle soveltuva silta. Ajoneuvoliikenne sillalla voi olla joko yksi- tai kaksisuuntainen.
Uuden sillan eliniäksi on esitetty  70–100 vuotta ilman suurta peruskorjaustarvetta. Hintaa sille tulisi toteutustavasta, rakennusmateriaalista ja sillan arkkitehtuurista riippuen 2,5–4,0 miljoonaa euroa. Uuden sillan suunnitteln kustannusarvio 50 000 euroa. Vanhan sillan purkukustannuksiksi on arvioitu noin 125 000 euroa.
Lisää aiheesta Lieksan Lehdessä 8.10.

Kommentoi

Hae sivuilta