Julkaistu 

Kolin kallioon tehdään maalämpöreikien koeporauksia suojelualueella

Maalämmöllä olisi tarkoitus lämmittää Ukko-Kolin vaaran laella olevia kiinteistöjä. Maalämmöllä olisi tarkoitus lämmittää Ukko-Kolin vaaran laella olevia kiinteistöjä.

Ukko-Kolin hotellikiinteistö ja Kolin kansallispuiston luontokeskus Ukko on tarkoitus lämmittää tulevaisuudessa öljyn sijasta maalämmöllä. Molemmat kiinteistöt sijaitsevat Ukko-Kolin vaaran laella Kolin kansallispuistossa. Hankkeen toteuttaminen alkaa maalämpöreikien koeporauksilla lähiaikoina.

- Luvat ovat kunnossa, kertoo Metsähallituksen luontopalveluiden Itä-Suomen puistoalueen erikoissuunnittelija Kyösti Tuhkalainen.

Kiinteistöt omistaa Metsähallitus. Sen lisäksi hankkeessa on mukana Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO), joka pyörittää toimintaa vuokralaisena toisessa kiinteistössä. PKO:n kiinteistöpäällikkö Ari Korhonen korostaa, että maalämpöhanke on alkuvaiheessa ja sen toteuttamismahdollisuuksia tutkitaan koeporauksin. Kolin kallioperään porataan kaksi maalämpöreikää jopa noin 400 metrin syvyyteen.

- Kolin kallioperä on poikkeuksellinen. Se on kovaa. Koeporauksilla tutkitaan, miten poraus ylipäätään onnistuu, mikä on lämmöntuotto, minkälainen maalämpökenttä voidaan rakentaa ja sitä, onko hanke kannattava, Korhonen luettelee.

PKO:n toimitusjohtajan Juha Kivelän mukaan PKO on jo vuosia tehnyt yhteistyötä ympäristöministeriön ja Metsähallituksen kanssa, jotta hotellin lämmitysjärjestelmä saataisiin vaihdettua öljystä ympäristöystävällisempään vaihtoehtoon.

- Hienoa, että tämä kestävän kehityksen hanke on nytkähtänyt eteenpäin, Kivelä sanoo.

Lue koko artikkeli lauantain 22.10. Lieksan Lehdestä.

Kommentoi

Hae sivuilta