Julkaistu 

Harvinainen ilmiö Lieksassa: Pysähtymiskielto kantatielle karhujen takia

Pysähtymiskiellolla halutaan taata niin karhujen kuin ihmistenkin turvallisuus. Karhujen ruokailupaikka sijaitsee noin seitsemän kilometrin päässä Lieksan keskustasta. Marja Mölsä Pysähtymiskiellolla halutaan taata niin karhujen kuin ihmistenkin turvallisuus. Karhujen ruokailupaikka sijaitsee noin seitsemän kilometrin päässä Lieksan keskustasta.

Kantatie 73:lle on asetettu harvinainen pysähtymiskielto reilun kilometrin matkalle noin seitsemän kilometrin päähän Lieksasta keskustasta Joensuun suuntaan. Syynä ovat kantatien varteen pellolle ruokailemaan tulevat karhut, joita ihmiset mielellään jäävät katselemaan. Ja kun pysäköitipaikkoja ei ole lähistöllä, parkkeerataan autot vilkasliikenteisen tien varteen.

- Siihen tien varteen jäädään karhuja toljottelemaan ja kuvaamaan, kiteyttää Itä-Suomen poliisilaitoksen komisario Sami Joutjärvi ongelman.

Joutjärven mukaan pysähtymiskiellolla halutaan yhtälailla suojella ja turvata niin karhuja kuin ihmisiäkin.

- Poliisin roolina tässä on konfliktien ennaltaehkäisy. Jos karhut tottuvat ihmisiin, joudutaan niitä sitten karkottamaan tai pahimmassa tapauksessa lopettamaan. Jos karhujen annetaan rauhassa ruokailla pellolla, ei se ole kenellekään haitaksi.

Toisaalta vilkasliikenteisellä  tieosuudella, jossa on sadan kilometrin tuntinopeusrajoitus, on tien varteen pysähtyminen riskialtis toimenpide.

- Pysähymiskielto on paikallaan jo liikenneturvallisuudenkin takia.

Se, että poliisi joutuu määräämään pysähtymiskiellon karhujen takia, on äärimmäisen harvinaista.

- En kyllä muista omalla virkaurallani vastaavaa tapahtuneen, Joutjärvi muistelee vuonna 1994 alkanutta virkauraansa.

Yhtä harvinaisena toimenpidettä pitää myös liikennemerkkipyynnön poliisilta vastaanottanut Pohjois-Savon ELY-keskuksen aluevastaava Olli Meriläinen.

- Vuodesta 2009 lähtien olen näissä hommissa ollut, eikä vastaavaa ole aikaisemmin tapahtunut, hän toteaa.

Tänään aamupäivällä asetetut liikennemerkit ovat voimassa kuukauden. Jos tilanne muuttuu, voidaan merkit poistaa aikaisemminkin.

- Uskoisin, että ongelma poistuu muutaman viikon sisällä, kun karhuille rupeaa olemaan muuta syötävää luonnossa, Joutjärvi uumoilee.

(Marja Mölsä)

Kommentoi

Hae sivuilta