Julkaistu    |  Päivitetty 

Vuosikymmenten odotus päättyi: Lieksasta on löytynyt Suomen ensimmäinen rautameteoriitti

Pekka Vallimies löysi ensimmäisen Suomesta koskaan löydetyn rautameteoriitin etsiessään korvasieniä Löpönvaaralta 30.5. Varpu Strengell Pekka Vallimies löysi ensimmäisen Suomesta koskaan löydetyn rautameteoriitin etsiessään korvasieniä Löpönvaaralta 30.5.

Lieksasta on varmistunut ensimmäinen Suomesta koskaan löydetty rautameteoriitti. Löydön teki Pekka Vallimies 30.5. Löpönvaaralta. Löytö luokitellaan luonnonharvinaisuudeksi ja kansallisaarteeksi. Meteoriitin paino on 238,3 grammaa ja läpimitta 6,6 senttimetriä. Sen sisäosan puhdas metalli koostuu nikkelipitoisesta raudasta. Meteoriitti on asteroidin kappale Marsin ja Jupiterin väliltä. Tutkimustulokset ja uudelle meteoriitille ehdotettu nimi, Lieksa, on lähetetty kansainväliselle meteoriittikomissiolle käsiteltäväksi.

Rautameteoriitteja tunnetaan koko maailmasta vain hieman yli 1 100. Ennen Lieksan löytöä Suomesta oli viimeisen 200 vuoden aikana rekisteröity 13 meteoriittilöytöä, mutta ne ovat kaikki kivimeteoriitteja. Niitäkään ei löydy ihan joka vuosikymmen.

- Edellisen kerran olen Suomessa varmentanut meteoriitin vuonna 1980. Rautameteoriittia on odotettu vuosikymmeniä, sanoo erikoistutkija Kari A. Kinnunen Geologian tutkimuskeskuksesta (GTK).

Asteikolla yhdestä kymmeneen Kinnunen määrittää Vallimiehen tekemän löydön merkitykseksi pitkälle yli kymmenen.

- Tämä on tieteellisesti äärimmäisen merkittävä löytö. Sen lopullinen merkitys selviää vasta vuosien saatossa. Sitä tullaan maailmalla ja Suomessa tutkimaan erityisen tarkkaan.

Vallimiehen löytämä meteoriitti tullaan aikanaan sijoittamaan luonnontieteellisen keskusmuseon kokoelmiin. GTK:ssa meteoriitista valmistetaan röntgentomografian avulla Vallimiehen toiveen mukaan 3D-tuloste. Sen sijoituspaikaksi Vallimies on esittänyt Pielisen museota.

(Varpu Strengell)

Aiheesta lisää torstain 7.9. Lieksan Lehdessä.

Kommentoi

Hae sivuilta