Julkaistu    |  Päivitetty 

Suomalaista susihistoriaa Pielisen museossa

Katri Tolonen esittelee vanhaa susipantaa, jonka piikit estivät sutta puremasta koiran kaulaa. Kati Honkanen Katri Tolonen esittelee vanhaa susipantaa, jonka piikit estivät sutta puremasta koiran kaulaa.

Suomen Metsästysmuseon kiertonäyttely Suden paluu – Suomalaista susihistoriaa on esillä Pielisen museossa 4.10.–29.12. Näyttely esittelee sutta paitsi historiallisesta ja biologisesta näkökulmasta myös satujen, tarinoiden ja populaarikulttuurin perspektiivistä.

– Susi on vähän mystinenkin eläin ja se on ollut jo kauan vahva eläinaihe kansantarinoissa, toteaa museoamanuenssi Katri Tolonen.

Suden paluu -näyttely on ajantasaistettu versio Metsästysmuseon vuoden 2005 Hyvä, paha susi -näyttelystä. Sen visuaalisen ilmeen ovat suunnitelleet Hyria koulutus Oy:n audiovisuaalisen viestinnän osaston opiskelijat Tia-Maria Vahekoski ja Tinja Lepistö Metsästysmuseon amanuenssi Vesa Anttilan johdolla. Näyttelytekstit on laatinut intendentti Jukka Peltonen. Sutta monipuolisesti esittelevien näyttelytaulujen lisäksi esillä on muun muassa erilaisia suden pyyntivälineitä, susiaiheista kirjallisuutta sekä filmimateriaalia. Paikallista näkökulmaa näyttelyyn tuovat Lieksan susitilannetta käsittelevät lehtileikkeet sekä museon kokoelmista löytyvät vanhat valokuvat susijahdeista.

Sekä Katri Tolonen että museonjohtaja Liisa Eskelinen korostavat, ettei näyttelyn tarkoituksena ole ottaa kantaa susiasiaan.

– Näyttely on täysin objektiivinen, se antaa pohjatietoa ja historiallista näkökulmaa ajankohtaiseen asiaan, Eskelinen sanoo.

(Kati Honkanen)

Aiheesta lisää 5.10. Lieksan Lehdessä

Kommentoi

Hae sivuilta