Julkaistu 

Luomujoulukuusi tuoksuu suomalaiselle metsälle

Veli Kananen järjesteli Julkuvaarasta haettuja kuusia myyntikuntoon torstaina. Martti Heikkinen Veli Kananen järjesteli Julkuvaarasta haettuja kuusia myyntikuntoon torstaina.

Matovaaran Mahdin talkooporukka on käynyt kuusimetsässä ja seuran varapuheenjohtaja Veli Kananen kokoaa metsästä mukaan lähtenyttä saalista omalle pihamaalleen. Kananen sitoo huolellisesti jokaiseen kuuseen keltaisen hintalapun ja kauniit kuuset ovat valmiita myyntiin. Kanasella on selkeä mielipide hyvän ja kaupattavaksi sopivan joulukuusen prototyypistä.

- Joulukuusen on oltava tasainen ja vahvaoksainen. Mitä tuuheampi, sen parempi, Kananen sanoo.

Myyntiin kaadetut kuuset ovat kooltaan pitkänhuiskean miehen mittaisia ja ne tuoksuvat suomalaiselle metsälle.

- Vuosi vuodelta ollaan menty pienempien kuusien suuntaan. Nykyään on eniten kysyntää joulukuusista, joilla on mittaa puolitoista, korkeintaan kaksi metriä. Jos kuusen mitta alkaa hipoa kolmea metriä, ostaja pyytää lyhentämään kantaa.

Veli Kananen tietää mistä hän puhuu. Miehellä on reilun parinkymmenen vuoden kokemus joulukuusien kauppaamisesta Matovaaran Mahdin hyväksi.

- Mahti aloitti joulukuusien myymisen jo 1970-luvulla. Minä tulin mukaan 1990-luvun alkupuolella muuttaessani takaisin Lieksaan.

Vuosikymmenten aikana sopivia kuusia on hankittu myyntiin muun muassa Mahdin omistaman Kisapirtin tontilta sekä seuran jäsenten omilta mailta.

- Seuralla on ollut jo monen vuoden ajan kilometrin pituinen vakiopaikka Julkuvaarassa erään isännän sähkölinjan alla. Sieltä on nämäkin kuuset haettu, Kananen sanoo.

Joulukuusikauppa on vuonna 1951 perustetulle perinteikkäälle urheiluseuralle lähes ainoa keino kerätä varoja seuran toimintaan.

- Tällä hetkellä ei ole seuran jäsenmaksujen lisäksi muuta tapaa. Kuusikaupasta saatavat tulot sijoitetaan seuran lasten ja nuorten liikuntaharrastukseen. Lapsilla on tiistai-iltaisin oma vuoro tennishallissa, Kananen kertoo.

(Martti Heikkinen)

Koko juttu luettavissa Lieksan Lehdessä 16.12.

Kommentoi

Hae sivuilta