Julkaistu 

Koli luopuu öljystä

Kolin luontokeskus Ukko (kuva) ja Break Sokos Hotel Koli lämpiävät tulevaisuudessa öljyn sijasta maalämmöllä. Sini Hollström Kolin luontokeskus Ukko (kuva) ja Break Sokos Hotel Koli lämpiävät tulevaisuudessa öljyn sijasta maalämmöllä.

Lieksan kaupunki on myöntänyt Metsähallituksen Etelä-Suomen Luontopalveluille rakennusluvan maalämpöreikien poraamiselle Kolin kansallispuiston alueelle. Energiakaivoja saa porata laskettelurinteen vaikutusalueelle enintään 42 kappaletta. Niiden tavoitesyvyys on noin 400 metriä.
Metsähallitus ja Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO) korvaavat yhteishankkeellaan Break Sokos Hotel Kolin ja Luontokeskus Ukon öljylämmitysjärjestelmän osittain maalämpöjärjestelmällä. Metsähallitus ja PKO ovat erittäin tyytyväisiä, että jo pitkään esillä ollut hanke vihdoinkin toteutuu.
Ensimmäiset reiät porataan toukokuussa ja valmista pitäisi olla marras-joulukuussa. Hanke on ainutlaatuinen, sillä se toteutetaan kansallispuistoalueella.

- Riskit pienevät. Se on kestävän kehityksen mukainen energiaratkaisu, Metsähallituksen Luontopalvelujen luontopalvelujohtaja Timo Tanninen iloitsee.
Tanninen viittaa siihen, että hotelli ja luontokeskus käyttävät kevyttä polttoöljyä lämmitykseen vuosittain noin 180 kuutiota. Alueella on olemassa riski öljyvahingolle erityisesti öljykuljetusten osalta.
Hankkeella on ympäristöministeriön lupa.

- Öljylämmityksestä pääosin luopuminen ja siirtyminen maalämpöjärjestelmään vähentäisi öljykuljetusten ja öljyn varastoinnista aiheutuvaa uhkaa kansallispuiston ekosysteemeille – lajeille ja luontotyypeille, ministeriö perustelee päätöstään.

(Harri Ronkainen)

Lue lisää lauantain Lieksan Lehdestä

Kommentoi

Hae sivuilta