Julkaistu    |  Päivitetty 

Sähköttömissä talouksissa sinnitellään kynttilänvalossa

Teija Turunen kattoi hämpärtyvän pirtin kahvipöytää kynttilöiden valossa torstaina iltapäivällä. Aamuyöllä alkaneelle sähkökatkolle ei loppua näy. Marja Mölsä Teija Turunen kattoi hämpärtyvän pirtin kahvipöytää kynttilöiden valossa torstaina iltapäivällä. Aamuyöllä alkaneelle sähkökatkolle ei loppua näy.

Sähkölinjojen päälle taipuneet ja kaatuilleen tykkylumipuut ovat aiheuttaneet sähkökatkoja tuhansille talouksille laajoille alueille viime päivien aikana. Tänään aamupäivällä Lieksassa oli alun toistatuhatta sähkötöntä taloutta. Pisimmät katkokset ovat kestäneet jo reilusti yli vuorokauden. Pohjois-Karjalan Sähkö ennustaa, että katkokset saattavat jatkua vielä päivätolkulla, vaikka vikoja korjataan koko ajan. Torstai-iltana alkanut nuoskakeli on pahentanut tilannetta entisestään.

Viekijärven Lehtolan tilalla ensimmäiset katkokset ilmaantuivat jo ennen joulua, viimeisin katkos alkoi torstaina aamuyöllä. Tilan asukkaat Teija ja Juha Turunen sinnittelevät kynttilänvalossa, lämmittävät tuvan uunia ja keittävät ruokansa vanhala hellalla. Kynttilöiden tuike on ison tuvan ainoa valonlähde.

- Kyllä me selvitään, Teija Turunen tuumaa tormakkana ja lisää hellaan puita. On torstain iltapäiväkahvin aika.

Pariskunta on sitä mieltä, että sähköttömyys vaatii sopeutumista, mutta mikään ei ole ylitsepääsemätöntä.

- Lumesta saa sulatettua vettä erilaisiin tarpeisiin, kun talteen otettu vesi loppuu. Peseytyminen onnistuu pihasaunassa. Kännykkää jos pitää ladata, on lähdettävä ajelemaan autolla ja ladattava autolaturilla.

Television katselua Turuset eivät kaipaa, radiokin saadaan kuulumaan, jos siihen laitetaan patterit.

- No pakastimet nyt on kyllä täynnä, mutta eivät ne pakasteet muutamaan päivään mene miksikään kun kansia ei availe. Ruuat pysyvät viileinä kellarissa tai ulkona, Teija Turunen järkeilee.

Torstaina koko Viekijärven kylä oli ilman sähköä. Ilmari Tervo nyhti turhaan Viekin kyläkauppa K-extra Sinisalmen ovea iltapäivällä. Keltainen lappu kaupan ovessa kertoi, että ovi avautuu sähköjen palattua.

- Joskus aamuyöllä menivät sähköt poikki. Radioon olisin paristoja ostanut, kun misttään ei kuulu mittään, Tervo harmittelee.

Ostoslistalla oli lisäksi makkaraa ja maitoa. Tuliko Tervolla nyt lähtö Lieksan keskustaan ostoksille?

- Eipä tullut, eiköhän sitä näillä rasvavarannoilla jonkin aikaa pärjää, hän taputteli vatsaansa hymyssäsuin.

Lisäys juttuun: Teija ja Juha Turunen aloittivat pakasteiden hautaamisen lumeen tänään iltapäivällä.

- Pahalta näyttää tilanne, piti ottaa uusi konsti käyttöön, Teija Turunen sanoo.

(Marja Mölsä)

Lue koko juttu ja lisää samasta aiheesta lauantain 30.12. Lieksan Lehdestä. Juttua täydennetty 29.12. klo 12.25.

Kommentoi

Hae sivuilta