Julkaistu    |  Päivitetty 

Vuonislahden ja Kolin välisen jäätien avaaminen tälle talvelle epävarmaa

Euroopan sisävesien pisin jäätie Pielisellä avattiin vuosi sitten virallisesti liikenteelle 25. tammikuuta. Martti Heikkinen Euroopan sisävesien pisin jäätie Pielisellä avattiin vuosi sitten virallisesti liikenteelle 25. tammikuuta.

Leuto talvi hankaloittaa Vuonislahden ja Kolin välisen jäätien avaamista Pieliselle.

- Huonolta näyttää. Jäätilanne on ollut tähän saakka todella huono. Joissain kohdassa keskellä Pielistä ei ole ollut näihin päiviin mennessä jäätä ollenkaan. Viimeisimmän mittauksen mukaan Pielisen rannassa jäätä on 15 senttimetriä ja keskellä järveä vain 5-10 senttiä. Teräsjään sijasta jää on ollut kohvajäätä. Huonoimmillaan voi käydä niin, ettei jäätietä tänä vuonna avata lainkaan, kertoo Keski-Suomen ELY-keskuksen aluevastaava Olli Meriläinen.

Helmikuun puoliväliä on yleensä pidetty jäätien avaamisen takarajana. Teräsjään paksuuden on oltava 40 senttiä jäätien viralliselle avaamiselle.

- Keleistähän se lopulta riippuu, miten jäätien avaamisen kanssa toimitaan. Nyt tarvittaisiin pari viikon ajan rapsakkaa, 15-20 asteen pakkasjaksoa, jotta jäätä alkaisi vauhdilla muodostua. Vielä tämmöinen kymmenen asteen pakkanen ei asiaa auta, Meriläinen sanoo.

Viime talvena jäätie avattiin virallisesti 25.1. ja se oli auki 6.4. saakka. Ennätysaikaisin, 15.12., jäätie avattiin vuonna 2010. Myöhimmillään se on ollut auki vuonna 1998, jolloin jäällä liikennöitiin virallisesti 21.4. saakka. Jäätietä on pidetty auki virallisesti vuodesta 1980 lähtien.

- Vuosina 1984, 1992, 2001 ja edellisen kerran talvella 2012 jäätietä ei ole saatu virallisesti avattua lainkaan, Meriläinen muistelee.

Kolin jäätie lyhentää Vuonislahden kylän ja Kolin kylän välimatkaa 62 kilometriä. Matka Lieksan keskustaan lyhenee 51 kilometriä.

- Kovasti ihmiset jo odottavat jäätien avaamista, mutta tulevien viikkojen säät ratkaisevat miten jäätielle tänä talvena tulee käymään.

(Martti Heikkinen)

Kommentoi

Hae sivuilta