Julkaistu    |  Päivitetty 

Rautameteoriitin kappaleita jo kolme: Löpönvaaralta löytyi lisää avaruusrautaa

Löpönvaaralta viime syksynä tehdyistä löydöistä kaksi on varmistunut rautameteoriitin kappaleiksi. Toinen kappaleista löytyi kahteen osaan haljenneena. Jarmo Moilanen Löpönvaaralta viime syksynä tehdyistä löydöistä kaksi on varmistunut rautameteoriitin kappaleiksi. Toinen kappaleista löytyi kahteen osaan haljenneena.

Löpönvaaralta viime syksynä löytyneistä metallinkappaleista kaksi on Geologian tutkimuslaitoksen (GTK) analyyseissa varmistunut rautameteoriitin kappaleiksi. Suomesta on nyt löytynyt kolme rautameteoriitin kappaletta, kaikki Lieksan Löpönvaaralta. Ensimmäisen löydön teki Pekka Vallimies viime toukokuun lopulla. Kaksi jälkimmäistä löytöä tekivät Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan tulipallotyöryhmän Jarmo Moilanen ja Pekka Kokko syyskuussa. Kappaleet löytyivät ensimmäisen meteoriitin löytöpaikasta noin kilometrin etäisyydeltä. Tyypiltään ne ovat hyvin lähellä Vallimiehen löytämää meteoriittia, kaikki koostuvat metallisesta nikkeliraudasta.
 
- Vaikka niissä on rakenne-eroja, niiden kemiallinen koostumus on niin lähellä toisiaan, että samaa alkuperää ne ovat, Jarmo Moilanen sanoo.
 
Kaikki tähän mennessä tehdyt löydökset sijaitsevat niin lähellä toisiaan, ettei niiden perusteella voida Moilasen mukaan vielä päätellä meteoriitin tulokulmaa saati -suuntaa. Jonkin verran uutta tietoa viime syksyn löydösten avulla kuitenkin on saatu.
 
- Vaikka tulokulma ja -suunta jäivät vielä täysin auki, olemme nyt aika varmoja siitä, että meteoriitti on pudonnut jääkauden jälkeen.
 
Uudet löydökset ovat saaneet nimekseen Lieksa 2 ja Lieksa 3. Ne on GTK:ssa tehtyjen tutkimusten perusteella luokiteltu Vallimiehen löytämän kappaleen osakappaleiksi. GTK:sta vuoden vaihteessa eläkkeelle jäänyt erikoistutkija Kari A. Kinnunen kertoo uusien löydösten vahvistaneen alkuperäisen ajatuksen siitä, että kyseessä on ollut meteoriittisade. Vastaavia rautasateita tunnetaan Euroopasta vain viisi ja Pohjoismaista tätä ennen yksi.

Uusista meteoriittilöydöksistä kerrottiin Geologian tutkimuskeskuksen uutislehdessä Geo-löytäjässä joulukuussa sekä 26.1. ilmestyneessä Tähdet ja Avaruus -lehdessä.
 
(Varpu Strengell)
 
Lisää Lieksan Lehdessä 30.1.
 

 

 

 

Kommentoi

Hae sivuilta