Julkaistu 

K-citymarketin katto tyhjennettiin lumesta, jota oli paikoin yli metri

Juha Käräjähonka valvoi lumen poistoa Citymarketin katolta. Varpu Strengell Juha Käräjähonka valvoi lumen poistoa Citymarketin katolta.

Yli 4 000 neliömetriä on pienen jalkapallokentän kentän koko. Se on myös Lieksan K-citymarketin katon pinta-ala. Lunta marketin katolle oli tänä talvena kertynyt paikoin yli metrin verran, kun lumensyvyys maaliskuun puolivälissä mitattiin.
 
- Laakealla alueella tuuli oli juoksuttanut lunta kasoihin, joten vähän jo ennakoivasti ryhdyimme toimenpiteisiin, kertoo kauppias Ilkka Nuutinen.
 
Katon tyhjennyksessä käytettiin nostopurjetta. Se on erikoisvalmisteinen ja  -rakenteinen pressu, jonka päälle lumi kolataan katolla. Pressun voi laskea eri puolille kattoa, mikä helpottaa kolaamista ja samalla vähentää tarvittavien työntekijöiden ja työvaiheiden määrää.
 
- Ilman pressua voisi kolalla työnnettävä siirtomatka olla sata metriä, ja katolla tarvittaisiin kymmeniä miehiä. Nyt siellä on vain 5-6 miestä kolaamassa, kertoo projektipäällikkö Juha Käräjähonka lumen poistosta vastanneesta Kattotutka Oy:stä.
 
Nosturin avulla pressu pystytään suoraan tyhjentämään jalkakäytävällä odottavaan siirtolavaan. Siirtopurjetta käytetään etenkin isoilla tasakatoilla ja paikoissa, missä lunta ei voi helposti pudotella katolta alas. Esimerkiksi keskustan alueella toimiessa on huomioitava ympäristön turvallisuus. Lunta ei voi pudotella alas jalkakäytävälle.
 
- Silloin pitäisi alhaalla olla pyöräkuormaaja auraamassa ja lastaamassa koko ajan. Nyt tätä työvaihetta saati pyöräkuormaajaa ei tarvita, kun lumi menee suoraan lavalle, Käräjähonka selvittää.

(Varpu Strengell)

Lisää Lieksan Lehdessä 27.3.
 

 

 

 

Kommentoi

Hae sivuilta