Julkaistu 

"Rukajärven" tykit uusiin asemiin

Tenho Tikkanen on Rukajärven suunnan historiayhdistyksen puheenjohtaja. Harri Ronkainen Tenho Tikkanen on Rukajärven suunnan historiayhdistyksen puheenjohtaja.

Rukajärven tie on ainoa jatkosodan aikainen auktorisoitu taistelutie. Se alkaa Lieksan Asema-aukiolta, jossa sijaitsee myös Rukajärven suunnan historiayhdistyksen Rukajärvi-keskus. Yhdistyksen toimintasuunnitelman mukaan piha-alueelle rakennetaan katoksellinen tykkiasema, johon sijoitetaan nykyisin pihamaalla taivasalla oleva tykki.
Yhdistyksellä on myös toinen tykki, joka on kunnostettu. Se sijoitetaan Rukajärven tien varteen Nurmijärvelle Kivivaarantien risteysalueelle pystytettävään tykkiasemaan.
Yhdistyksen käytössä olevia tykkejä käytettiin jatkosodassa, ja vastaavanlaisia tykkejä käytettiin myös Rukajärven suunnalla. Suomi hankki niitä 200 kappaletta vuonna 1940 Yhdysvalloista. Sodan lopussa tykkejä oli jäljellä 173.
Tykkien kantama on 10,6 kilometriä. Ne ovat vuoden 1917 mallia ja Betlehems Stell Company -nimisen yhtiön vuonna 1918 valmistamia.

(Harri Ronkainen)

Lue lisää Rukajärven suunnan historiayhdistyksen toiminnasta torstain 26.4. Lieksan Lehdestä.

 

Kommentoi

Hae sivuilta