Julkaistu 

Tervetuloa Majewskin pöytään

Tenho Tikkanen uskoo, että monet haluvat istua Majewskin pöytään. Kati Honkanen Tenho Tikkanen uskoo, että monet haluvat istua Majewskin pöytään.

Huomattava osa Rukajärven suunnalla taistelleen everstiluutnantti Arnold Majewskin jäämistöstä on saatu esille Rukajärvikeskukseen. Majewskin leski Helga Sonck-Majewski testamenttasi jäämistön taiteilijaystävänsä pojalle taidemaalari Viggo Wallensköldille, joka lahjoitti esineet Rukajärven suunnan historiayhdistykselle.

– Viggo oli seurannut meidän nettisivuja ja ajatellut, että tämä yhteisö osaa varmasti antaa arvoa esineistölle, kertoo kertoo Rukajärven suunnan historiayhdistys ry:n puheenjohtaja Tenho Tikkanen.

Lahjakirjassa edellytetään, että esineistö asetetaan esille nimenomaan Lieksan Rukajärvikeskukseen. Jäämistö sisältää muun muassa Majewskien häälahjakalusteet ja muita huonekaluja sekä miekan, kunniamerkkejä ja lahjaesineitä.

– Pöytä ja kahdeksan tuolia, pahkapöytä, nojatuoli ja senkkikaappi, Tikkanen luettelee. – Jäämistöön kuuluu myös 102 valokuvaa sekä 595 sivua asiakirjoja, muun muassa kirjeenvaihtoa, mukana viimeinen kirje puolisolle.

Arnold Majewski ja farmaseutti Helga Sonck vihittiin Lieksassa syksyllä vuonna 1941. Majewski kaatui tarkka-ampujan luotiin reilu vuosi myöhemmin.

– Helga on kertonut, miten sotilaat kantoivat Majewskin arkussa heidän juuri valmistuneeseen uuteen kotiinsa, jossa tämä ei ehtinyt elävänä käydä.

Esineistö on houkutellut kävijöitä Rukajärvikeskukseen jo nyt, ja Tikkanen uskoo sen olevan sekä tämän kesän että pidemmänkin ajan vetonaula.

– Hyvin monet varmasti haluavat istua Majewskin pöytään.

(Kati Honkanen)

Lue tämä ja runsas määrä muita kesälehtemme juttuja torstain 31.5. Lieksan Lehdestä.

 

Kommentoi

Hae sivuilta