Julkaistu 

Lieksa-rautameteoriitti on kansallisaarre

Historiallinen hetki. Pekka Vallimies (vas.) ja Arto Luttinen asettavat Lieksa-meteoriitin omalle paikalleen meteoriittiarkkuun salamavalojen räiskeessä. Sanni Turunen Historiallinen hetki. Pekka Vallimies (vas.) ja Arto Luttinen asettavat Lieksa-meteoriitin omalle paikalleen meteoriittiarkkuun salamavalojen räiskeessä.

Tieto Lieksasta löydetystä Suomen ensimmäisestä rautameteoriitista on otettu vastaan alan piireissä suorastaan sensaationa ja muutenkin se on herättänyt laajaa huomiota. Helsingin yliopiston Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen yli-intendentti Arto Luttinen pitää sitä kansallisaarteena.

- Harvinaislaatuisen Lieksan rautameteoriitin ominaisuuksia tullaan selvittämään monipuolisissa jatkotutkimuksissa laajan tutkijaverkoston yhteistyönä, Luttinen kertoo.
Rautameteoriitti saa virallisesti nimen Lieksa. Kansainvälinen meteoriittikomissio ei ole vielä vahvistanut nimeä.
Pekka Vallimies löysi meteoriitin vuosi sitten Löpönvaaralta ja luovutti sen Luomuksen geologiseen kansalliskokoelmaan viime viikolla.
4,5 miljardia vuotta vanha rautameteoriitti on jäänne aurinkokuntamme synnyn ajoilta. Kaikki maapallolla syntyneet kivet ovat sitä nuorempia. Tutkijat toivovat, että Lieksa-meteoriittia tutkimalla saadaan jotain uutta tietoa aurinkokuntamme synnystä. Ollaan siis perimmäisten kysymysten äärellä.

(Harri Ronkainen)

Lue lisää Lieksa-meteoriitista torstain 7.6. Lieksan Lehdestä.

Kommentoi

Hae sivuilta