Julkaistu    |  Päivitetty 

Museolle ja Vallimiehelle 3D-tulosteet rautameteoriitista

Pielisen museon amanuenssi Katri Tolonen ja Pekka Vallimies ovat tyytyväisiä 3D-tulosteiden laatuun. Harri Ronkainen Pielisen museon amanuenssi Katri Tolonen ja Pekka Vallimies ovat tyytyväisiä 3D-tulosteiden laatuun.

Lieksasta löytyneestä Suomen ensimmäisestä rautameteoriitista valmistetut 3D-tulosteet on lähetetty Itä-Suomen yliopistosta uusille omistajilleen. Lieksaan tuli kaksi 3D-tulostetta, joista toisen sai Pielisen museo ja toisen meteoriitin löytänyt Pekka Vallimies.
Museon 3D-tuloste laitetaan myöhemmin esille perusnäyttelyyn.
Meteoriitin jäljentäminen vaati monta työvaihetta ja asiantuntijoiden yhteistyötä. 3D-tuloste perustuu tutkija Jukka Kuvan tekemään röntgentomografiakuvaukseen. Valokuvat alkuperäisestä, leikkaamattomasta meteoriitista otti Kari Kinnunen Geologian tutkimuskeskuksesta (GTK). Toivo Ylinampa Nampaworks Oy:stä teki meteoriitin 3D-skannauksen ja mallintamisen. 3D-tulostuksesta vastasi Tomi Itkonen Joensuun yliopistosta ja maalaus on Petri Hyvärisen käsialaa.
Oikea Lieksa-meteoriitti on Helsingin yliopiston Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen geologisessa kansalliskokoelmassa.

(Harri Ronkainen)

Kommentoi

Hae sivuilta