Julkaistu    |  Päivitetty 

Vuonislahdesta Simpauttajan kylä

Vuonislahden Taiteilijatalo ry:n puheenjohtaja Reino Kuivalainen (vas.) ja kirjailija Heikki Turunen kohtasivat kesän avauksessa lauantaina. Martti Heikkinen Vuonislahden Taiteilijatalo ry:n puheenjohtaja Reino Kuivalainen (vas.) ja kirjailija Heikki Turunen kohtasivat kesän avauksessa lauantaina.

Vuonislahden kylä julistautui Simpauttajan kyläksi valtakunnallisen Avoimet Kylät -päivän yhteydessä lauantaina.

- Heikki Turusen esikoisromaani Simpauttaja ilmestyi 45 vuotta sitten. Nyt on sopiva aika nimetä Vuonislahti Simpauttajan kyläksi klassikkoteoksen mukaan, sanoi Vuonislahden kyläseuran kyläpäällikkö Anu Penttinen.

Simpauttajassa kuvataan varsin värikkäästi Vuonislahden kylän ihmisiä ja heidän elämäänsä. Teos ei aikanaan herättänyt pelkästään ihastusta. Niinpä Vuonislahden julistautuminen Simpauttajan kyläksi tuntuu Heikki Turusen mielestä vähän hämmentävältä.

- Huvittaa vaan. Silloin aikoinaan kirjan ilmestymisen jälkeen olin jopa tappolistalla, mutta ehkä vuosikymmenet ovat tehneet tehtävänsä ja nyt Vuonislahti voi olla ylpeästi Simpauttajan kylä, Turunen tuumasi.
 
Tapahtumassa julkistettiin myös Seppo Mölsän nelimetrinen pajuteos Maaliman paras käsillä seisova orja. Kylätoimintakeskus Kukon pihassa olevalla teoksellaan Mölsä halusi kunnioittaa Turusen työtä.

Ympärivuotisesti vireän Vuonislahden kesäkausi on täynnä erilaisia tapahtumia.

- Kesätori järjestetään lauantaisin, tulevana lauantaina on Evan muisto elää! Paateri-tapahtuma ja juhannuksena on luvassa perinteiset lavatanssit. Heinäkuussa on mökkiläistapahtuma, 1960– ja 1970-lukujen oppikoululaisten ja kansakoululaisten kokoontuminen. Lisäksi kesällä on Pielinen Soi -festivaalin konsertteja sekä Vuonislahden teatterissa Kai Paavilaisen ohjaamaa Maan veri -näytelmää, Anu Penttinen luetteli.

Tämän kesän matkailullinen uutuus on omatoiminen Talojen tarinat -kyläkierros.

- Kevään aikana kokosimme Vuonislahden kylän talojen tarinoita pieneen vihkoseen. Mukana olevat talot ovat numeroitu ja vihkosen kanssa voi lähteä kierrokselle talojen pihoihin. Sunnuntaina 8.7. järjestämme Talojen tarinat – avoimet portit, avoimet ovet -tilaisuuden, jolloin halukkailla on mahdollisuus jutustella talojen omistajien kanssa ja kuulla lisää talon elämästä, Penttinen vinkkasi.

(Martti Heikkinen)

Lisää tapahtumasta Lieksan Lehdessä 12.6.

Kommentoi

Hae sivuilta