Julkaistu 

Vieraslajit uhkaavat levitä

Riitta Laatikainen ja Lieksan kaupunginpuutarhuri Kari Kyllönen ovat löytäneet jättiputkiesiintymän. Harri Ronkainen Riitta Laatikainen ja Lieksan kaupunginpuutarhuri Kari Kyllönen ovat löytäneet jättiputkiesiintymän.

Lieksan kaupungin ympäristönsuojelusihteerille Riitta Laatikaiselle tulee melko usein kyselyjä joidenkin vieraslajien kuten jättiputken ja jättipalsamin hävittämisestä sekä siitä, kenelle niiden hävittäminen kuuluu. Laatikaisen mukaan usein kysymys on naapurin tontista tai jostain ”isännättömästä” kohteesta.

- Kiinteistön omistajan tai haltijan on huolehdittava kohtuullisista toimenpiteistä kiinteistöllä esiintyvän unionin luetteloon kuuluvan tai kansallisesti merkityksellisen haitallisen vieraslajin hävittämiseksi tai sen leviämisen rajoittamiseksi, jos esiintymästä tai sen leviämisestä  voi aiheutua merkittävää vahinkoa luonnon monimuotoisuudelle tai vaaraa terveydelle tai turvallisuudelle, Laatikainen siteeraa lakia.
Vieraslajit ovat eliö- tai kasvilajeja, jotka ovat levinneet luontaisilta levinneisyysalueiltaan uusille alueille ihmisen mukana. Vieraslajeja koskevan lain valvonta kuuluu niiden esiintymisen osalta ELY-keskukselle.

(Harri Ronkainen)

Lue lisää vieraslajeista torstain 14.6. Lieksan Lehdestä.

Kommentoi

Hae sivuilta