Julkaistu    |  Päivitetty 

Puolet omakotikiinteistöistä kompostoi biojätteensä

Anja Räisänen (oik.) ja Kirsi Eronen tarkastivat Pirkko ja Matti Oinosen kotipihan kompostorin, josta ei löytynyt mitään huomautettavaa. Martti Heikkinen Anja Räisänen (oik.) ja Kirsi Eronen tarkastivat Pirkko ja Matti Oinosen kotipihan kompostorin, josta ei löytynyt mitään huomautettavaa.

Kolmasosa kotitalouksien sekajätteen määrästä on biojätettä. Kotitaloudet voivat kompostoida kiinteistöllään syntyvät biojätteet itse. Kompostointi on vuosi vuodelta kasvattanut suosiotaan.

- Keittiössä syntyvän elintarvikejätteen kompostoi Jätekukon toimialueella noin puolet omakotikiinteistöistä. Etenkin haja-asutusalueella kompostointi on yleensä järkevin tapa käsitellä talouden eloperäiset jätteet, kertoo Lieksan ma. ympäristönsuojelutarkastaja Kirsi Eronen.

Kompostoinnista on etuja niin kompostoijalle kuin ympäristöllekin.

- Kompostoimalla jätteistä saa ravinnepitoista kompostimultaa, joka on kotipuutarhassa erinomaista maanparannusainetta. Samalla säästetään lannoitteiden ja mullan ostossa. Kompostointi on myös helppoa, onnistumiseen tarvitaan toimiva kompostori, riittävästi hyvälaatuista seosainetta ja hiukan asiaan perehtymistä, Eronen sanoo.

Kiinteistöjen jätemaksuja voidaan alentaa kompostoinnin avulla.

- Kompostorin voi tehdä itse tai ostaa valmiina. Kompostori voi olla myös yhteinen naapurin kanssa, Eronen vinkkaa.

Elintarvikejätteen kompostoinnin aloittamisesta on tehtävä ilmoitus Jätekukkoon. Kuntien valvontaviranomaiset valvovat kompostointia koskevien määräysten noudattamista. Jätekukko tekee säännöllisesti kiinteistöjen kompostointitarkastuksia toimialueellaan, joka kattaa yhteensä 16 kuntaa.

- Edellisen kerran teimme tarkastuksia Lieksassa vuonna 2015. Tänä vuonna alueeksi valikoitui Lieksasta Pankakoski. Tarkastuskäynnin aikana tarkastetaan, että kompostointi on toteutettu asianmukaisesti sekä kompostointi-ilmoituksessa annettujen tietojen oikeellisuus. Kerron myös kompostointiin liittyvistä jätehuoltomääräyksistä ja biojätteen omatoimisen käsittelyn vaikutuksista kiinteistön muihin jätehuoltopalveluihin. Lisäksi opastan tarvittaessa kompostoinnissa, kertoo Jätekukon ympäristökouluttaja Anja Räisänen.

(Martti Heikkinen)

Lue koko juttu Lieksan Lehdestä 21.6.

Kommentoi

Hae sivuilta