Julkaistu 

Sibeliusten häämatka-aitta avattu yleisölle - "Tämä on unelmieni täyttymys", sanoo Jussi Makkonen

Jussi Makkonen ja Elli Oinonen-Edén olivat mukana aitan avajaisissa viime perjantaina. Marja Mölsä Jussi Makkonen ja Elli Oinonen-Edén olivat mukana aitan avajaisissa viime perjantaina.

Jean ja Aino Sibeliuksen häämatkakohde, Monolan aitta, avasi ovensa kaikelle yleisölle perjantaina. Maanantaipäiviä lukuun ottamatta aitta on avoinna kaikkina viikonpäivinä koko heinäkuun ajan. Aiemmin aittaan on päässyt tutustumaan vain erikseen järjestetyillä veneretkillä.

- Tuntuu satumaisen hyvältä, ja nyt tänne on tiekin. Tässä palautuu mieleen lähtötilanne vuonna 2016, emme kyllä uskoneet, että tästä tulee jotain tällaista, sanoi Monola-seura ry:n puheenjohtaja Elli Oinonen-Edén heti ovien avauduttua.

Yhtä onnellinen oli myös sellisti Jussi Makkonen, joka on jo vuosien ajan tehnyt uraauurtavaa Sibelius-työtä Lieksassa, Suomessa ja maailmalla.

-  Mahtavaa! Tämä on unelmieni täyttymys! Nyt tätä voi tulla kuka vaan katsomaan, hän sanoi.

Monolanniemessä sijaitseva aitta on kunnostettu vanhaa kunnioittaen niin, että eri aikakausien kerrostumat on säästetty.

- Alkuperäisiä ovat seinähirret ja yksi oviaukko, niin, ja tietysti tämä maisema. Aitan ullakko on täysin koskematon, mutta se on toistaiseksi vielä suljettu yleisöltä, Oinonen-Edén selvitti.

Jussi Makkonen luonnehtii ullakkoa ”tulevaisuuden ulottuvuudeksi”.

Oinonen-Edén palaa ajatuksissaan aina uudelleen ja uudelleen lähtötilanteeseen, vuoteen 2016, kun aitan kunnostustyöt alkoivat paikallisin talkoovoimin.

- Esimerkiksi aitan sisällä olleet kaikki tekstiilit olivat homeessa, mutta kun ne saatiin siirrettyä roskalavalle, rupesi aittakin raikastumaan.

Talkootöinä aitta on saanut muun muassa uuden katon ja portaat. Lisäksi aitan ympärillä ollut tiheä vesakko on raivattu.

Makkonen ja Oinonen-Edén ovat iloisia myös meneillään olevasta Monola-viikosta ja sen ohjelmistosta.

- Sen syvyys tulee paikallishistoriasta ja -kulttuurista. Jos näistä aineksista ei synny kansainvälistä menestystarinaa, niin ei sitten mistään, Makkonen sanoi.

Oinonen-Edénkin hehkuttaa viikon paikallisista lähtökohdista kumpuavaa sisältöä, jossa yhdistyvät tiede, taide, historia ja kulttuuri.

(Marja Mölsä)

Lue koko juttu tiistain 3.7. Lieksan Lehdestä.

Kommentoi

Hae sivuilta