Julkaistu    |  Päivitetty 
Martti Heikkinen

Eufoniumkilpailu on vaskisoittajille suuri mahdollisuus

Norjalainen Jannicke Ellingsen ja Luxemburgia edustava Philppe Schwartz eufoniumkilpailun infotilaisuudessa Lieksan kulttuurikeskuksessa perjantaina. Martti Heikkinen Norjalainen Jannicke Ellingsen ja Luxemburgia edustava Philppe Schwartz eufoniumkilpailun infotilaisuudessa Lieksan kulttuurikeskuksessa perjantaina.

Lieksan Vaskiviikon järjestämä Lieksan 3. kansainvälisen eufoniumkilpailu on siihen osallistuville soittajille suuri mahdollisuus.

- Totta kai kilpailun voittaminen avaisi paljon uusia mahdollisuuksia ja toisi kenties työtarjouksia. Voiton myötä saisi myös solmittua uusia kontakteja alan musiikkipiireihin, kertoo eufoniumkilpailuun osallistuva Philippe Schwartz.

Luxemburgista kotoisin oleva Schwartz on soittanut eufoniumia eli kotoisammin baritonitorvea 8-vuotiaasta saakka. Manchesterissa nykyään asuva Schwartz on freelancemuusikko. Hän soittanut muun muassa Manchesterin sinfoniaorkesterissa ja BBC:n filharmonikoissa.

- En elätä itseäni pelkästään soittamisella vaan sen lisäksi opetan eufoniuminsoittoa Birminghamissa, Lontoossa ja Luxemburgissa. Lisäksi opiskelen Salfordin yliopistossa Manchesterissa.

Lieksan eufoniumkilpailu on avoin kaikkia kansallisuuksia edustaville soittajille, jotka ovat syntyneet vuonna 1983 tai sen jälkeen. Schwartzin tarkoituksena oli osallistua kilpailuun jo aikaisemmin, mutta tänä vuonna siihen tuli lopulta mahdollisuus.

- Tämä oli viimeinen vuosi, jolloin ikäni puolesta pääsin vielä mukaan. Tietysti kolmen parhaan joukkoon pääseminen olisi hienoa myös rahapalkintojen vuoksi. Pelkkä kilpailuun osallistuminen matkoineen ja muine kuluineen maksaa minulle noin tuhat puntaa. Sijoittumisen myötä saisi omansa pois, Schwartz naurahtaa.

Eufoniumkilpailuun otti alun perin osaa 30 soittajaa 12 maasta. Kaksipäiväisten alkuerien jälkeen tuomaristo valitsi kahdeksan muusikkoa maanantaiaamuna käytyyn välierään. Siinä soittivat Meurin Lilian (Ranska), Ayaka Sato (Japani), Philippe Schwartz (Luxemburg), Toby Furr (Yhdysvallat), Eirik Sanner (Norja), Erik Lundquist (Yhdysvallat), Tobias Reifer (Italia) ja Alfredo Leitão (Portugali).

Kilpailun johtaja Kauko Karjalainen sanoo, että kilpailun taso on noussut vuosi vuodelta.

- Kilpailussa on mukana kansainvälisen tason ammattisoittajia ja valmiita esiintyjiä mutta myös nuoria opiskelijoita hakemassa kokemusta. Perinteisesti hyviä soittajia on tullut Isosta Britanniasta, Yhdysvalloista, Sveitsistä ja Saksasta. Japanissa satsataan vaskimuusikoiden koulutukseen ja siellä saa hyvää opetusta, Karjalainen kertoo. Kilpailun finaali pidetään Lieksan kirkossa keskiviikkoiltana. Finaalin orkesterina toimii Kaartin Soittokunta, kapellimestarinaan Jyrki Koskinen.

- Arvostan sitä, että soittaja ei pelkästään soita kappaletta rikkeettömästi läpi vaan myös ymmärtää, mistä soittamassaan teoksessa on pohjimmiltaan kyse, Kauko Karjalainen sanoo.

Kommentoi

Hae sivuilta