Julkaistu    |  Päivitetty 
Martti Heikkinen

Hellepäiviä Lieksassa jo 24

Nea Horttanainen (vas.), Sanni Mustonen ja Anni Yli-Hakola juoksivat Uimalaitoksen laiturilta Lieksanjokeen keskiviikkona. Martti Heikkinen Nea Horttanainen (vas.), Sanni Mustonen ja Anni Yli-Hakola juoksivat Uimalaitoksen laiturilta Lieksanjokeen keskiviikkona.

Lieksa on saanut osansa Suomea kohdanneesta lämpimästä jaksosta. Lampelassa sijaitsevalla Ilmatieteen laitoksen automaattisella säähavaintoasemalla on mitattu tähän mennessä 24 hellepäivää.

- Toukokuussa hellepäiviä oli Lieksassa kuusi, kesäkuussa yksi ja heinäkuussa 17. Viime vuonna Lieksassa ei mitattu koko kesänä yhtään hellepäivää, kertoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Niina Niinimäki.

Toistaiseksi Lieksan kesän korkein lämpötila on mitattu 17.7., jolloin mittari kipusi 30,9 asteeseen. Valtakunnallista lämpöennätystä pitää hallussaan Vaasa, jossa 18.7. mitattiin 33,7 asteen lukema.

Tänä vuonna Suomessa on ollut yhteensä 50 hellepäivää. Ne tilastoidaan niin, että jossain päin maata on ylitetty helleraja 25,1 astetta, Niinimäki selvittää.

Ilmatieteen laitos ennustaa, että lähipäivien säätyyppiin tulee muutos.

- Torstaina on vielä lämmintä, mutta perjantaina alkaa jo selvästi viiletä. Tällä hetkellä näyttää siltä, että 30 asteen helteisiin ei päästä, vaan lämpötila on noin 20 astetta tai sitä vähemmän, Niinimäki sanoo.

Keskiviikkona Uimalaitoksella uimassa olleet Nea Horttanainen, Sanni Mustonen ja Anni Yli-Hakola kertoivat nauttineensa kuumista kesälomapäivistään täysin siemauksin.

- Ihanaa, kun on ollut näin lämmintä. On voinut käydä joka päivä monta kertaa uimassa ja olla ulkona kavereiden kanssa, Horttanainen iloitsi.

- Tuntuu vähän kuin olisi ollut jossain ulkomailla, kun aurinko on paistanut niin kuumasti, Yli-Hakola sanoi.

Kommentoi

Hae sivuilta