Julkaistu 
Harri Ronkainen

Purot ja pienet joet kunniaan

Saarijokeen tehtiin koulutuksessa mallikunnostusosuus kuten Jukka Turunen näyttää. Harri Ronkainen Saarijokeen tehtiin koulutuksessa mallikunnostusosuus kuten Jukka Turunen näyttää.

Jouni Kivinen kannustaa tekemään kalataloudellisia kunnostustöitä pienemmissä vesistöissä.

- Monesti purot ja pienet joet ovat taimenen lisääntymisalueina tuottavimpia. Niitä kannattaa kunnostaa ja arvostaa, Kivinen korostaa.
Kivinen on Osuuskunta Kala- ja vesistötutkimus Vesi-Vision jäsen. Hän oli mukana Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen Lieksassa järjestämässä kaksipäiväisessä Taimenen lisääntymisalueiden parantaminen purokunnostuksilla -koulutuksessa.
Kivinen opasti Saarijoella kunnostuksen tekemistä yhdessä Jyväskylän yliopiston tutkijan Jukka Syrjäsen kanssa.

- Se oli huippukoulutus, kehuu Lieksan kalastuskunnan puheenjohtaja Jukka Turunen.
Myös ELY-keskus on tyytyväinen koulutuksen antiin.

- Kävimme tarkkaan läpi, miten kiviä ja puuainesta kannattaa asetella ja virtausta ohjailla sekä millaiseen paikkaan kutusoraikot kannattaa tehdä, selvittää ELY-keskuksen vesitalousasiantuntija Helena Haakana.
Saarijokea pidetään yhtenä maakunnan potentiaalisimmista kunnostuskohteista. Se on Lieksanjoen sivujoki, joka laskee kahden välilammen kautta Lieksanjoen vanhaan uomaan. Kaloilla on siis vaellusyhteys Pieliselle.
Saarijokeen rakennettiin viime vuonna kalatie, jota pitkin järvitaimenet pääsevät myllypadon yli. Kunnostustyöt jatkuvat.

Lue lisää aiheesta tiistain 18.9. Lieksan Lehdestä.

Kommentoi

Hae sivuilta