Julkaistu 
Harri Ronkainen

Ei tipu eikä lirise

Lieksan kaupungin vesihuoltoliikelaitos on asentanut Vuonislahden vesipisteen kesäisin paikoilleen ja poistanut sen syksyisin, mutta nyt se on suljettu lopullisesti. Harri Ronkainen Lieksan kaupungin vesihuoltoliikelaitos on asentanut Vuonislahden vesipisteen kesäisin paikoilleen ja poistanut sen syksyisin, mutta nyt se on suljettu lopullisesti.

Lieksan kaupungin vesihuoltoliikelaitos poisti Vuonislahden Vuonissalmen vesipisteen viime kesänä. Se oli kiinni vanhassa Vuonislahden vesiosuuskunnan vesijohtoverkossa, jonka vedenlaatua ei voitu riittävästi varmistaa poikkeuksellisen lämpimän ajanjakson aikana. Lisäksi vanhan vesijohtoverkon sulkeminen on vireillä.
”Kuiva kausi” jatkuu Vuonislahdessa, sillä lakkautetun vesipostin tilalle ei ole perustettu korvaavaa vedenottopaikkaa.
Tilanne harmittaa kesä- ja vapaa-ajanasukkaita. Vapaan juomaveden saamisen estyminen koskee myös veneilijöitä ja muita matkailijoita.
Vesihuoltoliikelaitoksen johtokunnan mukaan tilanteen ratkaisu ei ole valitettavasti yksikertaista.

- Vesihuoltoliikelaitoksen toimintaan ei kuulu suoraan osallistua toisen vesihuoltolaitoksen uusien vesipostien rakentamiseen, rakentamisen rahoittamiseen tai käyttökulujen kattamiseen. Vesihuoltolaitokset ovat itsenäisiä toimijoita, johtokunta toteaa lausunnossaan.
Johtokunta viittaa Sarkkila-Vuoniskylien vesiosuuskuntaan, joka on uuden vesijohtoverkoston omistaja ja ylläpitäjä ja jolle vesihuoltoliikelaitos myy vettä. Jos Vuonislahteen perustetaan uusi vesiposti, sen tulee olla kiinni uudessa vesijohtoverkossa.
Johtokunnan mukaan mukaan vesihuoltoliikelaitoksella ei voi olla verkostoa tai asiakkaita toisen vesihuoltolaitoksen vahvistetun toiminta-alueen sisällä. Sen mukaan vesiosuuskunta voi ratkaista itsenäisesti uuden vesipostin rakentamisen ja sen käytöstä perittävät maksut.

Kommentoi

Hae sivuilta