Julkaistu 
Martti Heikkinen

Milleniumin lapset varusmiehiksi

Ossi Kärki (vas.) ja Paavo Kokkonen saivat tärkeää tietoa varusmiespalveluksesta upseerikokelas Luukas Mäkisalolta ja majuri Arto Jeskaselta. Martti Heikkinen Ossi Kärki (vas.) ja Paavo Kokkonen saivat tärkeää tietoa varusmiespalveluksesta upseerikokelas Luukas Mäkisalolta ja majuri Arto Jeskaselta.

Vuonna 2000 syntyneistä lieksalaisnuorukaisista tuli tiistaina asevelvollisia, maakunnan kutsuntakierros jalkautui Riverian Lieksan koulutusyksikköön. Puolustusvoimien Pohjois-Karjalan aluetoimisto järjestää syksyn aikana yhteensä 20 kutsuntatilaisuutta 13 eri paikkakunnalla.

- Joensuussa kutsuntoja on kuutena, Kontiolahdella kahtena päivänä. Muilla paikkakunnilla kutsunnat ovat yksipäiväiset. Kutsunnanalaisia nuoria miehiä on valtakunnallisesti noin 30 000. Pohjois-Karjalassa heitä on noin 950 henkeä. Lieksalaisia oli vuoden alussa yhteensä 58, mutta tilanne on elänyt vuoden aikana ja tänään ollaan lukemassa 54. Naisille järjestetään oma valintatilaisuus ensi vuoden huhtikuussa, kertoi osastoesiupseeri, majuri Arto Jeskanen.

Tulevat lieksalaisvarusmiehet aloittavat palveluksensa pääsääntöisesti joko ensi vuoden heinäkuussa tai tammikuussa 2020.

- Lieksalaisten varusmiesten palveluspaikat sijaitsevat pääsääntöisesti Kainuun Prikaatissa Kajaanissa, Pohjois-Karjalan rajavartioston rajajääkärikomppaniassa Onttolassa, Karjalan lennostossa Siilinjärvellä tai Karjalan Prikaatissa Kouvolassa. Jokaisen varusmiehen toiveet pyritään ottamaan huomioon palveluspaikkaa ja ajankohtaa päätettäessä, mutta viime kädessä kiintiöt ratkaisevat, Jeskanen sanoi.

18-vuotias Mika Lipponen suhtautui kutsuntatilaisuuteen hyvillä mielin.

- Toiveeni toteutui ja pääsin Onttolaan rajajääkärikomppaniaan. Palvelus alkaa tammikuussa 2020, Lipponen sanoi tyytyväisenä.

Samanikäiset Paavo Kokkonen ja Ossi Kärki pitävät itsestäänselvyytenä armeijan käymistä.

- Hyvä asia, että Suomessa on Puolustusvoimat ja armeija. On sitten valmiudet toimia, jos jotain ikävää tapahtuu, Kokkonen totesi.

- Eihän siitä haittaakaan ole. Siviili- tai aseeton palvelus ei ollut edes mielessä. Varusmiespalvelu on ehdottomasti paras vaihtoehto, Kärki kertoi.

Kaverukset hakivat koulutukseen Karjalan lennostoon.

- Se kuulosti sen verran mielenkiintoiselta paikalta. Pääsin lennostoon ja lähtö on ensi heinäkuussa. Aion hakea vielä ilmavoimien erikoisjoukkoihin Tikkakoskelle, Kokkonen sanoi.

- Minäkin menen Karjalan lennostoon joko erikoisjoukkoihin tai varusmieheksi riippuen keväällä olevien testien tuloksista. Jos pääsen erikoisjoukkoihin niin palvelus alkaa ensi heinäkuussa, muussa tapauksessa tammikuussa 2020, Kärki kommentoi.

Lue koko juttu Lieksan Lehdestä 11.10.

Kommentoi

Hae sivuilta