Julkaistu 
Harri Ronkainen

GTK:n pääpalkinnot Lieksan kansannäytteille

Juha Turpeinen (vas.) ja Pekka Vallimies tutkivat Turpeisen palkittua kivinäytettä. Harri Ronkainen Juha Turpeinen (vas.) ja Pekka Vallimies tutkivat Turpeisen palkittua kivinäytettä.

Geologian tutkimuskeskus (GTK) palkitsi Pekka Vallimiehen 4 000 euron pääpalkinnolla Lieksassa tänään järjestetyssä valtakunnallisessa kansannäytepalkintojen jakotilaisuudessa. Hän löysi viime vuonna Löpönvaaralta Suomen 14:nnen meteoriitin ja ensimmäisen rautameteoriitin.

- Kun minä sen löysin, minulla oli heti semmoinen tunne, että se on jotakin erikoista, Vallimies muistelee.
Pääpalkinnot menivät Lieksaan. Juha Turpeinen sai 2 000 euron palkinnon Lieksasta löytämästään uudesta kallioalueesta, jossa on kuparia, kultaa ja hopeaa sekä hieman sinkkiä. Löytö johtaa jatkotutkimuksiin.
Tuhannen euron tunnustuspalkinnon saivat Jarmo Moilanen, Jarkko Kettunen ja Pekka Kokko. Kolmikko on tehnyt tärkeää työtä Lieksan meteoriittilöydön tutkimuksissa auttamalla tekemään ammattimaisesti maastotyötä ja kirjaamalla havaintoja. Lisäksi Moilanen ja Kokko ovat löytäneet kaksi uutta meteoriittia (Lieksa 2 ja Lieksa 3).
Lieksan kaupunginjohtaja Jarkko Määttänen iloitsee, että lieksalaiset löytävät ja lähettävät paljon kansannäytteitä tutkittavaksi suhteessa asukaslukuun.

- Kaupungin kannalta oli erityisen ilahduttavaa, että Pekka Vallimiehen kansalliseksi aarteeksikin mainittu löydös nimettiin paikkakuntamme mukaan. Olemme Lieksa-meteoriitista saaneet paljon myönteistä julkisuutta, Määttänen kehuu.
Lieksa-meteoriitin tutkimukset jatkuvat. Jokainen uusi meteoriitti voi antaa uutta tietoa maapallon ja muiden planeettojen historiasta.

Lue lisää Lieksa-meteoriitista ja GTK:n kansannäytetoiminnasta tiistain 6.11. Lieksan Lehdestä.

Kommentoi

Hae sivuilta