Julkaistu    |  Päivitetty 
Martti Heikkinen

Maalaisjärki kateissa? Kolmen kilometrin uimahallikyyti tulee 50 kilometrin päästä

 Joensuun kaupungin logistiikkapäällikkö Juha-Matti Alanen, Siun soten vammaispalvelun asiantuntijapalvelujen palvelupäällikkö Kristiina Räsänen, Lieksan kaupungin vammaisneuvoston puheenjohtaja Virpi Turunen, Helvi Ahvenainen sekä Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistyksen kehittämispäällikkö Anne Pyykkönen ja suunnittelija Helena Vauhkonen osallistuivat MYK-kyydeistä järjestettyyn keskustelutilaisuuteen Lieksan kulttuurikeskuksessa tiistaina. Martti Heikkinen Joensuun kaupungin logistiikkapäällikkö Juha-Matti Alanen, Siun soten vammaispalvelun asiantuntijapalvelujen palvelupäällikkö Kristiina Räsänen, Lieksan kaupungin vammaisneuvoston puheenjohtaja Virpi Turunen, Helvi Ahvenainen sekä Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistyksen kehittämispäällikkö Anne Pyykkönen ja suunnittelija Helena Vauhkonen osallistuivat MYK-kyydeistä järjestettyyn keskustelutilaisuuteen Lieksan kulttuurikeskuksessa tiistaina.

Siun sote keskitti vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaiset kuljetuspalvelut Joensuun kaupungin ylläpitämälle Pohjois-Karjalan Matkojenyhdistelykeskukselle (MYK) viime vuonna. Kuljetuspalvelut ovat tarkoitettu henkilöille, joilla on vammaispalvelulain tai sosiaalihuoltolain mukainen kuljetuspalvelupäätös. MYK-palveluja käytetään Lieksan lisäksi kymmenessä kunnassa Pohjois-Karjalan alueella. Asiakkaiden keskuudessa jo ennakkoon paljon huolta ja hämmenystä herättänyt uudistus on käytännnön tasolla osoittautunut toimimattomaksi. Tilatut MYK-kyydit ovat olleet myöhässä, tai ne eivät ole tulleet lainkaan.

- Käytän kuljetuspalvelua monenlaiseen asiointiin. Esimerkiksi, kun haluan mennä kolmen kilometrin päässä kodistani sijaitsevaan Lieksan uimahalliin, tilaan MYK-kyydin. Kyyti tulee Uimaharjusta saakka. Maalaisjärjellä ajateltuna minusta siinä ei ole mitään järkeä, kertoo Tarja Toivanen kokemuksistaan MYK-kyydin käyttämisestä.

Sähköpyörätuolilla liikkuva Helvi Ahvenainen sanoo mittansa tulleen täyteen huonosti toimivista MYK-kyydeistä.

- Emme voi olla sosiaalityön mittatikkuja. Siun soten järjestämä vammaiskuljetusten kilpailutus on epäonnistunut täysin. Minusta tuntuu, että minulta on viety uudistuksen myötä identiteetti ihmisenä, Ahvenainen suree.

Lue koko juttu Lieksan Lehdestä 8.11.

Kommentoi

Hae sivuilta