Julkaistu    |  Päivitetty 
Marja Mölsä

Harvinainen kuva palopaikalta - Lieksan kirkon palosta 40 vuotta

Lieksan puinen kirkko tuhoutui tulipalossa 40 vuotta sitten. Esko Haapalainen sai napattua kuvan palopaikalta. Esko Haapalaisen albumi Lieksan puinen kirkko tuhoutui tulipalossa 40 vuotta sitten. Esko Haapalainen sai napattua kuvan palopaikalta.

Lieksan evankelisluterilaisen puukirkon palosta tulee kuluneeksi 2.1.2019 neljä vuosikymmentä. Lieksalaisen taksiautoilijan Esko Haapalaisen mielessä tuo karu pakkasyö vuodelta 1979 on säilynyt hyvin mielessä. Tapahtumahetkellä on oli yöpäivystäjänä Lieksan keskustan taksikopilla.
– Taivaalta rupesi näkymään punaista kajoa ja lähdettiin katsomaan, mitä oikein tapahtuu.

Näky oli melkoinen, kun hän työkaverinsa Reino Tahvanaisen kanssa ajoi kantatielle.
– Onneksi sattui olemaan pokkarikamera mukana ja sain napattua kuvan. Heti kuvan ottamisen jälkeen kävi kova humahdus, seutu pimeni hetkeksi ja sitten räjähti ilmaan liekki- ja kipinämeri, hän kuvailee kirkon romahtamista.

Vaikka pakkasta oli aamuyön tunteina 37 astetta, kuumensi liekkien loimu kantatielle pysäytetyn auton ikkunoita.
– Mielessä on tämä tapahtuma kyllä hyvin pysynyt.

Kirkkopalossa tuhoutui vuonna 1835 valmistunut Carl Ludvig Engelin suunnittelema empiretyylinen ristikirkko. Palon syyksi on arvioitu sähkövikaa. Palon yhteydessä saatiin pelastettua kirkon vierellä ollut kellotapuli, joka on edelleen käytössä. Nykyisen Lieksan kirkon ovat suunnitelleet arkkitehdit Raili ja Reima Pietilä. Se valmistui vuonna 1982.

Kommentoi

Hae sivuilta