Julkaistu 
Martti Heikkinen

Vuonislahden ja Kolin välisen jäätien avaamiseen tarvitaan lisää teräsjäätä

Pielisen ylittävä Vuonislahden ja Kolin välinen jäätie ei ole vielä avoinna autoilijoille. Arkistokuva/Martti Heikkinen Pielisen ylittävä Vuonislahden ja Kolin välinen jäätie ei ole vielä avoinna autoilijoille.

Vuonislahden ja Kolin välinen, Pielisen ylitse kulkeva jäätie on suotuisien talvisten sääolosuhteiden ansiosta hyvässä vaiheessa.

- Tällä hetkellä Pielisellä on noin parikymmentä senttiä teräsjäätä. Se on puolet jäätien avaamiseen tarvittavasta 40:stä senttimetristä, kertoo Keski-Suomen ELY-keskuksen Itä-Suomen aluevastaava Ilkka Puumalainen.

ELY-keskuksen palkkaama aliurakoitsija mittaa säännöllisesti jäätien paksuutta ja pitää tulevaa väylää huollettuna.

- Toiveissa on, että tulisi pakkasia jotta jäätä muodostuisi koko ajan lisää. Kun tarvittava määrä, 40 senttiä teräsjäätä on muodostunut ja muut olosuhteet ovat kunnossa, avaamme jäätien välittömästi autoilijoiden käyttöön, Puumalainen sanoo.

Euroopan pisimmäksi arvioitu sisävesien jäätie on pituudeltaan seitsemän kilometriä. Pielisen yli kulkeva reitti lyhentää Lieksan keskustan ja Kolin kylän välistä matkaa noin 50 kilometriä. Kolin jäätietä on ylläpidetty jo vuodesta 1980 saakka. Keskimäärin reitille on päässyt ajamaan tammikuun puolivälissä. Tällä vuosikymmenellä jäätie on jäänyt avaamatta vain vuonna 2012.

- Avaamispäivän osalta se on aina millipeliä. Luonto ei pelaa samalla tavalla joka talvena, Puumalainen tietää.

Kommentoi

Hae sivuilta