Julkaistu 
Harri Ronkainen

Ainutlaatuinen rautameteoriitti lensi osaksi Pielisen museon kokoelmia

Meteoriitti on nyt osa Pielisen museon perusnäyttelyä, kuten amanuenssi Katri Tolonen näyttää. Harri Ronkainen Meteoriitti on nyt osa Pielisen museon perusnäyttelyä, kuten amanuenssi Katri Tolonen näyttää.

3D-tuloste Lieksasta löytyneestä Suomen ensimmäisestä rautameteoriitista on laitettu esille Pielisen museoon. Se löytyy esinehallin esihistoriavitriinistä, jossa on lisäksi talttoja, kirveitä ja kvartsi-iskoksia ajalta 7 500 eaa–1 500/1 300 eaa.
3D-tuloste tehtiin Itä-Suomen yliopistossa. Alkuperäinen meteoriitti on peräisin aurinkokuntamme syntyajoilta.
Museonjohtaja Liisa Eskelinen on tyytyväinen kokoelmien karttumisesta mielenkiintoisella esineellä. Meteoriitin toivotaan tietysti omalta osaltaan houkuttelevan lisää kävijöitä museoon.
Yli 4,5 miljardia vuotta vanha Lieksa-meteoriitti kuuluu Helsingin yliopiston Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen kokoelmiin, jossa sitä kohdellaan kansallisaarteena.
Meteoriitin löytänyt Pekka Vallimies lahjoitti sen Luomukselle. Itä-Suomen yliopisto lähetti myös hänelle 3D-tulosteen meteoriitista.
Rautameteoriitti on Suomessa ainutlaatuinen, mutta se, miten arvokas ja erikoinen se on maailman mittakaavassa, selviää lopullisesti myöhemmin. Meteoriittitutkimukset jatkuvat.

Kommentoi

Hae sivuilta