Julkaistu    |  Päivitetty 
Marja Mölsä

Oivariini pysyy Lieksan koulujen ruokalistalla

Oona Ikonen (vas.), Lotta Tahvanainen ja Alina Sundström tykkäävä Oivariinin mausta. Heistä on hyvä asia, ettei sitä poisteta koulun ruokalistalta. Marja Mölsä Oona Ikonen (vas.), Lotta Tahvanainen ja Alina Sundström tykkäävä Oivariinin mausta. Heistä on hyvä asia, ettei sitä poisteta koulun ruokalistalta.

Nurmeksessa kerätään nimiä rasvavetoomukseen, Kontiolahdessa nousi suoranainen rasvakapina. Molemmissa tapauksissa vastarinta johtui siitä, että koulujen ruokaloista poistettiin voin ja kasvisrasvan sekoite, hyvänmakuisena koettu Oivariini. Lieksassa kapinointiin ei ole syytä, sillä Oivariini-vaihtoehto löytyy edelleen kasvismargariinin rinnalta kouluruokailun levitteenä. Lieksan ruokahuoltopäällikkö Mervi Liiten korostaa, että kouluruokailusuositukset täyttyvät siitä huolimatta.
– Meillä ei ole tarkoitus vaihtaa Oivariinia kokonaan kasvipohjaiseen, hän sanoo.
Liiten selvittää, että kouluruokailusuositusten mukaan margariinin tulee sisältää sataa grammaa kohden vähintään 60 prosenttia rasvaa ja kovaa eli tyydyttynyttä rasvaa enintään 30 prosenttia, suolaa saa olla enintään yksi prosentti. Oivariinin rinnalla käytössä olevaa kasvipohjainen Keiju-margariini sisältää 70 grammaa rasvaa, josta tyydyttyneiden rasvojen osuus on 19 grammaa. Suolapitoisuus on 0,5.
– Kasvisrasvan vaihtoehtona käytössämme on vähärasvaisempi Oivariini, Liiten sanoo.

Käytössä olevassa Oivariinissa on rasvaa 57 grammaa, josta tyydyttyneen rasvan osuus on 22 grammaa ja suolapitoisuus 0,9.
– Tuotteen suolapitoisuutta on alennettu korvaamalla osa tavallisesta suolasta maitomineraalisuolalla, joka sisältää vähemmän natriumia kuin tavallinen suola. Levitteen valmistamiseen käytetään voita ja rypsiöljyä.

Lieksan Keskuskoulun 9D-luokkalaiset Oona Ikonen, Lotta Tahvanainen ja Alina Sundström ruokailivat Moisionkadun koulun ruokasalissa viime torstaina. Tarjolla olleen karjalanpaistin lisukkeeksi tytöt valitsivat perunaa, salaattia ja kasviksia. Ruisleipäviipaleiden päälle heistä jokainen levitti Oivariinia, vaikka tarjolla olisi ollut myös kasvisperäinen Keiju-levite.
– No kun Oivariini on parempaa, maku ratkaisee, tytöt perustelevat.
Jos Oivariini poistuisi koulun ruokalan tarjonnasta, ei se saisi tytöiltä edes varovaista peukutusta.
– Varmaankin jäisi leipä syömättä, tai sitä söisi vähemmän, Ikonen ja Tahvanainen arvelevat.
– Ehkä sitten voisi mennä muukin kuin Oivariini, jos leivän päälle olisi tarjolla hyvää leikkelettä, Sundström miettii.

Varhaiskasvatuksen puolella tarjolla on vain kasvispohjaista margariinia.

Lue koko rasvajuttu tiistain 12.2. Lieksan Lehdestä.

Kommentoi

Hae sivuilta