Julkaistu 
Martti Heikkinen

Opettajien sijaisista pulaa Lieksan alakouluissa

Terho Heikkinen opasti 3.-luokkalaista Leo Turpeista Keskuskoululla keskiviikkona. Martti Heikkinen Terho Heikkinen opasti 3.-luokkalaista Leo Turpeista Keskuskoululla keskiviikkona.

Lieksan alakouluilla on pulaa opettajan sijaisista. Sopivan sijaisen saaminen osoittautuu haastavaksi esimerkiksi silloin, kun opettaja sairastuu.

- Voisi niitä sijaisia olla reservissä enemmänkin. Ei niitä ainakaan liikaa ole. Varsinkin kun flunssakausi on päällä ja opettajia sairastuu, niin aika rajoilla mennään sijaisten saamisessa, kertoo Lieksan eteläisten koulujen aluerehtori Timo Vattulainen.

Opettajaa tuuraava sijainen pyritään löytämään Vattulaisen mukaan mahdollisimman läheltä.

- Meillä on käytössä tiettyjä, takuuvarmoja henkilöitä, joiden kanssa on sovittu yhteistyöstä jos sijaiselle tulee kiireellistä tarvetta. Silloin tietää, että homma varmasti toimii. Onneksi tähän asti on selvitty välillä haastavastakin tilanteesta huolimatta. Joskus olemme käyttäneet sijaisina abiturientteja, mutta jos tarjolla on vaikkapa opettajaksi opiskelevia henkilöitä, niin aina parempi. Esimerkiksi tällä hetkellä Rantalan koulussa työskentelee opettajaksi opiskeleva sijainen, Vattulainen sanoo.

Terho Heikkinen on eläkkeellä oleva opettaja ja entinen Rantalan koulun rehtori. Hän on palannut eläkkeeltä takaisin opettamaan.

- Tämä on nyt kolmas lukuvuosi kun teen sijaisuuksia. Kolia lukuun ottamatta olen ollut sijaisena kaikilla kyläkouluillakin. Tämän vuoden puolella olen sijaistanut Rantalan sekä Jamalin kouluilla sekä nyt Keskuskoululla, Heikkinen selvittää.

Hän tietää kokemuksesta, että sopivien sijaisten saaminen aiheuttaa kouluilla välillä suurta päänvaivaa.

- Tiedän, että on tilanteita, joissa sijaisia ei yksinkertaisesti ole mistä ottaa. Pystymetsästä ei sijaisia voi palkata, pitää olla ammattitaitoa tehtävään. Olen ilmoittanut, että olen käytettävissä, sillä haluan tuoda oman panokseni sijaispulan korjaamiseen. Minulla on pitkä ura takana, mielenkiintoa ja terveyttä tehdä töitä. Lapset ovat minulle yhdellä tapaa elämänsuola, myös siksi olen valmiudessa sijaisuuksiin, Heikkinen sanoo.

Lisää aiheesta Lieksan Lehdessä 21.2.

Kommentoi

Hae sivuilta