Julkaistu 

Kohun nostattaneessa "kalajutussa" syyte kalastusrikoksesta

Lieksan "kalajuttua" käsitellään Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa Joensuussa toukokuussa. Jarno Artika Lieksan "kalajuttua" käsitellään Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa Joensuussa toukokuussa.

Poliisi on saanut valmiiksi Lieksan runsaasti julkisuutta saaneen "kalajutun" esitutkinnan ja lähettänyt sen Itä-Suomen syyttäjänvirastoon. Syyttäjä on nostanyt jutussa syytteen kalastusrikoksesta. Pohjois-Karjalan käräjäoikeus käsittelee sitä 28.5.
Juttu juontaa juurensa vuoden 2017 syksyyn, jolloin poliisille tehtiin tutkintapyyntö, joka liittyi Lieksassa Pielisellä tapahtuneeseen kalastukseen. Lieksalaiskalastajan epäillään pyytäneen laajamittaisesti ja ottaneen saaliiksi järvilohia ja -taimenia kalastuslain ja -asetuksen vastaisesti.
Juttu on herättänyt paljon huomiota. Esimerkiksi kansanedustaja Krista Mikkonen (vihr.) teki kirjallisen kysymyksen järvilohen ja -taimenen epäillystä salakalastuksesta Lieksassa.

- Järvilohen ja -taimenen salakalastus hallituksen oman kärkihankkeen pilottikohteessa vaarantaa niin lajin suojelun kuin kärkihankkeen tulokset. Järvilohen onnistunut suojelu vaatii tehokasta puuttumista epäiltyihin kalastusrikkomuksiin, Mikkonen totesi.
Mikkonen kysyi, mihin toimenpiteisiin hallitus aikoo ryhtyä varmistaakseen, että epäilyt Lieksassa tapahtuneesta kalastusrikkomuksesta eivät vaaranna järvilohen ja -taimenen suojelua ja hallituksen kärkihankkeen tavoitteiden toteutumista.
Mikkosen kysymykseen vastasi maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.).

- Rikosepäily on hyvin valitettava Pielisen järvilohen ja järvitaimenen elvyttämistavoitteen kannalta ja ansaitsee tulla tarkkaan selvitetyksi, Leppä (kesk.) totesi.
Järvitaimen on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi lajiksi. Järvilohi on äärimmäisen uhanalainen.

Kommentoi

Hae sivuilta