Julkaistu 
Harri Ronkainen

Hyökkäsikö koiran kimppuun ja vei sen mukanaan "ankka" vai kotka?

Maakotka on uljas eläin. Sakari Lindell Maakotka on uljas eläin.

Lieksan Lehdessä tällä viikolla julkaistu juttu, jossa kerrottiin maa- tai merikotkan vieneen Heikki Koistiselta koiran Pielisen Kinahmonsalmessa, on herättänyt runsaasti keskustelua.
Pohjois-Karjalan lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Hannu Lehtoranta uskoo, että Kinahmonsalmessa asialla ei ollut maa- tai merikotka vaan kyseessä on "ankka" eli väärä uutinen.

- Maakotkan kantokyky rajoittuu viiden kilon tienoille. Painavampiakin eläimiä maakotka voi saalistaa, mutta ei se niitä saa kuljetettua paikalta kokonaisena, Lehtoranta selvittää.

- Lisäksi isohkon kohteen tappaminen varmasti kestää minuutteja. Eli omistaja olisi melkoisella varmuudella päässyt näkemään kotkan koiran kimpussa. Merikotka on vielä huonompi kantaja, Lehtoranta jatkaa.
Koistisen koiran nimi oli Basti ja rotu bichon havanais eli havannankoira. Se painoi 10,3 kiloa. Havannankoirien säkäkorkeus on noin 25 senttiä.
Koistinen on varma siitä, että kotka vei hänen koiransa.
– Mielelläni syyttäisin sutta tai ilvestä, mutta tässä tapauksessa oli päivällä satanut tuoreen lumen maan pintaan niin maapetojen jälkiä ei ollut koko seudulla. Oli vain Bastin jäljet noin viiden metriä autosta, ja siihen ne loppuivat, Koistinen muistelee.
Koistinen saa tukea Pyhä-Kallion paliskunnan poroisännältä Esa Oinakselta. Pohjois-Suomessa maakotkat tappavat, syövät ja siirtävät lentäen poronvasoja.
– Kyllä se ottaa vasan kyytiin, Oinas sanoo.
Voiko kotka ottaa mukaansa 10-kiloisen koiran?
– Kyllä se voi. En ainakaan minä epäile sitä, vastaa Oinas, joka on itse nähnyt läheltä, kun kotka on käynyt pystykorvan kimppuun.

Lue lisää tiistain 5.3. Lieksan Lehdestä.

Kommentoi

Hae sivuilta