Julkaistu 
Harri Ronkainen

Eero Järnefeltin mestarillisia Koli-maalauksia "säänäyttelyssä"

Eero Järnefelt, Maisema Kolilta, 1930, öljy, Kuopion taidemuseo. Hannu Miettinen/Kuopion taidemuseo Eero Järnefelt, Maisema Kolilta, 1930, öljy, Kuopion taidemuseo.

Järvenpään taidemuseon Sadejuovia ja pilvisäteitä – taiteilijoiden taivaat meteorologin silmin -näyttelyssä tutkitaan 1800- ja 1900-luvun maalauksissa esiintyviä taivaan-, sää- ja luonnonilmiöitä. Se pohjautuu meteorologi Seija Paasosen kirjaan Taiteilijoiden taivaat meteorologin silmin, josta löytyy monta Eero Järnefeltin (1863–1937) Koli-maalausta.
Järnefeltiltä on näyttelyssä esillä yhteensä neljä Koli-maalausta: Pilvipyörre Kolilla (1935), Koli (1917), Maisema Kolilta (1930) ja Kolilta (1935).
Juuri Järnefelt on Paasoselle erityisen merkityksellinen taiteilija. Hän matkusti kirjaa varten kaksi kertaa Kolille varta vasten katsomaan Järnefeltin Koli-maisemia.
Maisema Kolilta -maalauksen kohdalla Paasonen pohtii sateen olomuotoa.
– Maisema avautuu syksyiselle Pieliselle. Taivaalla on monen kokoista kumpupilveä ja myös kuuropilviä, joista tulee saderyöppyjä Pielisen ylle. Ajankohta on syksy, ja maisemaa kirkastavat komeat ruskan värit. Mutta mikä on sateen olomuoto? Harmaudessaan se  voisi olla lunta, Paasonen aprikoi kirjassaan.

Lue lisää aiheesta torstain 7.3. Lieksan Lehdestä.

Kommentoi

Hae sivuilta